Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan hakkında suç duyurusunda bulundu. Atatürk’ün sözünü hatırlatan HKP avukatı Doğan Zafer Çıngı, “Ülkemiz yeniden ‘şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi’ne dönüşmenin eşiğine gelmiş durumda” dedi.

'ŞEFFAF OLSUN, AÇIK OLSUN İSTİYORUZ'

Habertürk’te Fatih Altaylı’nın sunduğu ‘Teke Tek’ isimli programa konuk olan Babacan, cemaat, tarikat ve dini gruplara resmi statü verilmesi gerektiğini savunarak, “Biz cemaatler, tarikatlar, dini gruplar şeffaf ve açık bir şekilde dernek olarak yapılanabilsinler dedik. Şu anda yasak. Bazı ticari faaliyetler, ekonomik gereklilikler sebebiyle tüzel kişiliğe ihtiyaç duyuyorlar, dernek kuruyorlar. Niye kayıt dışı olsun ki? İnancı doğrultusunda örgütlenebilme örgütlüğü insan hakkı. Ama resmen yapabilmeliler. İbadethanelerini açabilsinler. O kanunlar gerçekten yasaklayabilmiş mi? Yeraltına inince devletin denetleme imkânı kalmıyor. Biz şeffaf olsun, açık olsun diyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Fatih Altaylı’nın, “Peki bu Devrim Kanunlarına aykırı bir durum değil mi bu” sorusuna ise Babacan, “Devrim kanunlarının o gün için bir mantığı var ama bugünün şartlarına göre tekrar bakmamız gerekiyor” yanıtını vermişti.

Babacan’ın açıklamalarının ardından HKP avukatları Babacan hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

HKP avukatları tarafından başsavcılığa verilen dilekçede Ali Babacan’ın “Anayasanın ilkelerine aykırı davranma”, “677 Sayılı Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanuna Muhalefet”, “430 sayılı Tevhidi Tedrisat Kanununa Muhalefet”, “2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununa Muhalefet” suçlarını işlediği iddia edildi.

Öte yandan Babacan hakkında soruşturma yürütülerek kamu davası açılması talep edildi.