Ankara’da 30 Temmuz 2022’de cemevi ve 2 alevi kurumuna yönelik saldırılarda 2'si tutuksuz 3 saldırgan hakkında açılan davanın duruşması Ankara 63’üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Tutuksuz sanıklar Çağdaş Can Bardakçı ve Baver Gül İzmir’den, tutuklu sanık Ahmet Ozan Karaca ise Sincan Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

YEŞİL SOL PARTİ MİLLETVEKİLLERİ DURUŞMAYI İZLEDİ

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Ankara milletvekilli adayları Emirali Türkmen, İhsan Seylan ve Metin Kılınç da duruşmayı izledi.

SORUŞTURMANIN GENİŞLETİLMESİ TALEP EDİLDİ

Ankara Barosu Toplumsal Dava ve Hukuk Araştırmaları Merkezi (TODAM), davaya katılma talebinde bulundu. Taleplerin ardından söz alan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) avukatı Deniz Can Aydın, soruşturmanın detaylandırılması gerektiğini belirtti. Aydın, "Telefon kayıtları detaylı olarak incelenmeli, hazırlanan bilirkişi raporunu kim okursa bu mantıksız bir iş der. Bilirkişi bu numaraları detaylı incelememiş, raporda Ahmet Ozan Karaca İzmir’den, Eskişehir’de bulunan Ahmet Ozan Karaca’yı aramış olarak gösteriyor. Numaraların sahiplerinin kim olduğunu bilmiyoruz. ‘Kafasını yıkayıp yaptırdılar’ mesajı var telefonda fakat kast edilen yıkayanların ve kimler olduğunu araştırılmıyor. Taleplerimiz karşılanmıyorsa Alevilere yapılan saldırılar meşrulaştırılıyor demektir” dedi. Aydın, soruşturmanın genişletilme talebini yineledi.

SANIKLARIN TAHLİYE TALEBİNE RET

Sanık avukatlarından Yusuf Ziya Ünsal, aleyhe olan beyanları kabul etmediğini belirterek, “Bürokratik işlemler nedeniyle süreçte ilerleme yaşanmıyor. Bürokratik nedenlerden dolayı müvekkilimin özgürlüğü kısıtlanıyor. Tutuklu kaldığı süre suç vasfına bakıldığında zaten infazını tamamlamış durumda ceza alacak olsa bile” dedi. Ünsal, tutuklu saldırganın adli kontrol şartıyla tahliye edilmesini istedi. 

DAD avukatı Ümran Hakverdi, tevsi tahkikat taleplerinin kabul edilmesini ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Hakverdi, “Bu haliyle sanık tahliye edilmemeli. Çünkü toplum tehlikeye atılacaktır. Sanığın tahliyesi özellikle Alevi toplumu için tehlikedir. Alevi toplumunun, Sivas Katliamı nedeniyle adalete güveni zaten zayıflamıştır. O nedenle tutukluluk halinin devamını talep ediyoruz” diye konuştu.

Mahkeme, tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına, baronun davaya katılma talebinin reddine karar verdi. Duruşma 15 Mayıs 2023’e ertelendi.

(MA)