Süper Kupa bilmecesi yarın Şanlıurfa’da çözülecek Süper Kupa bilmecesi yarın Şanlıurfa’da çözülecek

İngiliz ve İsveçli bilim insanları cep telefonu kullanımının kansere sebebiyet verip vermediği ile ilgili kapsamlı bir araştırma yaptı. 

250 bin cep telefonu kullanıcısının 17 yıl boyunca incelendiği bilimsel araştırmada uzmanlar, akıllı telefon ve cep telefonu kullanımının beyin kanseri riskini artırmadığını tespit etti. 

Uzun yıllar cep telefonu kullanan kişileri inceleyen Londra'daki Imperial College ve İsveç'tekİ Karolinska Enstitüsü'nde görevli bilim insanları araştırmaya katılanları yakından inceledi ve verilerini  belirli aralıklarla kontrol etti. 

Cep telefonlarının yarattığı elektromanyetik dalgalarının beyin kanserine sebep olduğuna dair görüşü çürüten araştırmada hastalık ile cep telefonu kullanımının bir bağı olmadığına dikkat çekildi. 

Araştırmayı yürüten profesör Mireille Toledano, sonuçların sevindirici olduğunu söyledi. Toledano, ,"Yeni telefonlar daha etkisiz elektromanyetik alanlar oluşturuyor ve insanlar cep telefonlarını artık sosyal medya, görüntülü görüşme ve internette gezmek için daha çok kullanıyorlar ve kafalarından uzak tutuyorlar" dedi.

"RİSKİ ARTIRDIĞINA DAİR BİR KANIT BULAMADIK"

Araştırmada yer alan profesör Paul Elliott, "Bu dünyanın çok uluslu en büyük araştırması. Biz uzun vadeli ya da yoğun akıllı telefon kullanımını nbeyinde tümör riskini artırdığına dair bir kanıt bulamadık" dedi.

Ekibin, Environment International isimli dergide yayınlanan araştırması, cep telefonuyla en fazla saat geçiren yüzde onluk kesimdeki beyin tümörü oranının cep telefonunu çok daha az kullananlardan önemli ölçüde farklı olmadığını ortaya koydu.