Sivil toplum kuruluşu olan Global Witness'ın rakamlarına göre, tetikçiler, organize suç grupları ve kendi hükümetleri tarafından öldürülen, 2012 ve 2021 yılları arasında en az bin 733 toprak ve çevre savunucusu öldürüldü.

PANDEMİ DİNLEMEDİLER

Global Witness’ın CEO'su Mike Davis ile birlikte yasadışı ağaç kesimini araştıran Kamboçyalı çevreci Chut Wutty'nin öldürülmesinin ardından 2012'den beri her yıl dünya çapında toprak ve çevre savunucularının öldürülmesiyle ilgili raporunu yayınladı. Salgına rağmen cinayetler 2020'de 227’ye ulaşarak rekor kırdı. Davis, “Wutty bizi bir dizi soruyla yüzleşmeye teşvik etti. Küresel resim neydi, bu tür saldırıların sonuçları nelerdi ve bunları önlemek için ne yapılabilirdi?” dedi. 

Cinayetler, düşük gelirli ülkeleri ve yerli toplulukları orantısız bir şekilde etkiledi. Dünya nüfusunun sadece yüzde 5'ini oluşturmasına rağmen, kurbanların yüzde 39'u bu bölgelerdendi.

‘AZ BİLE’

Madencilik ve madencilik endüstrileri, tomrukçuluk ve tarım işletmeciliği, cinayetlerin en yaygın nedenleriydi. Raporun yazarları, iklim krizinin en kötü etkilerini önlemek için çok önemli olan ekosistemlerde sıklıkla meydana gelen ölümlerle birlikte, rakamların muhtemelen önemli ölçüde hafife alındığı ve sorunun tam ölçeğini yansıtmadığı konusunda uyardı.

2021'de öldürülen 200 kişi arasında, ek petrol ve gaz çıkarma tehdidiyle karşı karşıya olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Virunga Milli Parkı’nın sekiz korucusu, Kenya'daki evinin önünde vurulan çevre aktivisti Joannah Stutchbury ve Kolombiya'da ölen ve geçen yıl öldürülen 50 küçük ölçekli çiftçiden biri olan Ángel Miro Cartagena vardı. (Guardian)