Microsoft destekli OpenAI CEO'su Sam Altman, aylardır dünyanın dört bir yanındaki kanun koyucuları teknolojiyi sınırlayan yeni kurallar oluşturmaya çağırırken, geçtiğimiz gün, AB’nin yapay zekayı "aşırı düzenlenmesi" halinde şirketin birlikten ayrılabileceği tehdidinde bulundu.

‘GERİ ÇEKİLECEK’ İDDİASI

Altman, geçen hafta Avrupa'nın çeşitli başkentlerinde ziyaretlerde bulunarak, yapay zekanın geleceğini ve ChatGPT'nin ilerleyişini tartışmak için Fransa, İspanya, Polonya, Almanya ve Birleşik Krallık'tan politikacılarla görüştü. İngiltere başkenti Londra'da konuşan Altman, "AB Yapay Zeka Yasası'nın mevcut taslağı aşırı düzenleyici olabilir, ancak geri çekileceğini duyduk" dedi.

OpenAI'nin yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT'yi dünyaya tanıtmasının üzerinden altı aydan fazla bir süre geçtikten sonra, potansiyeline ilişkin korkular heyecan ve alarma neden oldu ve teknolojiyi düzenleyicilerle anlaşmazlığa düşürdü.

‘ABD ŞİRKETLERİ ŞANTAJ YAPAMAZ’

Yapay zeka düzenlemesinden AB vekilleri, Altman'ın iddialarına itiraz etti. Avrupa Parlamentosu'ndan Dragos Tudorache, "Yakın zamanda herhangi bir sulandırma görmüyorum. Yine de endişelerini dile getirebilmesi ve Avrupalı milletvekillerinin bu konulardaki düşüncelerini duyabilmesi için Altman'ı parlamentoya davet etmekten mutluluk duyuyoruz" dedi.

Bir diğer vekil Kim van Sparrentak, kendisinin ve meslektaşlarının "ABD şirketlerinin şantaj yapmasına izin vermemeleri gerektiğini" söyleyerek "OpenAI temel veri yönetişimi, şeffaflık, emniyet ve güvenlik gereksinimlerine uyamıyorsa, sistemleri Avrupa pazarına uygun değil" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER