CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “İşçinin, emeklinin, engellinin, çiftçinin, esnafların sorunların çözülmesi için vermiş olduğumuz kanun teklifleri Meclis’e getirilmedi. Görüşülenlere de Cumhur İttifakı’nın oylarıyla ret verildi. Çalışma yaşamı modern kölelik olarak sorunlu kılındı. 14 Mayıs’ta vereceğiniz oylarla bu gidişe ‘Dur’ deyin, sorunların çözüleceği Millet İttifakı'nı iktidar yaparak önümüzdeki süreçte yokluğu, yoksulluğu, açlığı ve hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceği düzenin kurulmasına destek olun” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dün TBMM Genel Kurulu’nda söz aldı. Konuşmasında çalışma yaşamındaki sorunları tek tek sıralayan Gürer, 22 yılllık AKP iktidarlarının çalışma yaşamını modern kölelik düzenine dönüştürdüğünü söyledi. 

Gürer şunları söyledi:

“AKP İKTİDARLARI EMEKÇİLERİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA ÜCRETLERLE YAŞAMAYA MAHKûM ETTİ”

“22 yıldır AKP iktidarları çalışma yaşamını modern kölelik düzenine dönüştürdü. Güvencesiz ve sendikasız yaşamı teşvik etti. Emekçileri açlık sınırının altında ücretlerle yaşamaya mahkûm etti. Kamuda taşeronda kalanlara çözüm getirilmedi. Yüzde 70 hizmet alım sözleşmesine takılanlar ve 4 Aralık mağdurlarına kadro verilmedi. Geçici işçilere, mevsimlik işçilere doğrudan kadro sözü tutulmadı, sürekli işçi kadrolarına alınmaları sağlanmadı.

Sosyal güvenlik bildirimi ertelenen 99 depremi mağdurlarının sorunları çözülmedi.  BAĞ-KUR primi 9000’nde tutularak esnaf ve çiftçinin emekliliğinin önü kesildi. Esnaf BAĞ-KUR primleri eşitlenmedi, tescil mağduriyetlerine çözüm getirilmedi. Sigorta öncesi annelik süreci için prim yatırıp, emeklilik bekleyenler duymazdan gelindi. Staj ve çıraklık başlangıcı sosyal sigorta başlangıcı sayılmadı, staj mağdurlarının feryadı duyulmadı.

Kamuda 4D kadrosunda çalışan işçilerin meslek kodu güncellenmesi sağlanmadı. Yardımcı hizmetler sınıfının kadro ve özlük hakları çözülmedi. Kamudaki mühendislerin ücretinin yoksulluk sınırının altında kalmasına göz yumuldu, iyileştirilmedi. Adalet Bakanlığı çalışanları, infaz koruma memurları ve uzman erbaş ile astsubayların özlük hakları iyileştirilmedi. Üniversiteli işçilerin beklentileri karşılanmadı.

“EMEKLİ AYLIK BAĞLAMA ORANI YÜZDE 70’TEN YÜZDE 30’A DÜŞTÜ”

AK Parti, emekli aylık bağlama oranını yüzde 70’ten yüzde 30’a düşürdü, emekliyi daha düşük maaşa mahkûm etti. En düşük emekli maaşının ve bayram ikramiyesinin asgari ücret düzeyine çıkarılması önergelerimiz değerlendirilmedi. Cumhurbaşkanı adayımız Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu emekliye söz verdi. Emekli bayram ikramiyesi iktidarımızda asgari ücret olacak, önümüzdeki Kurban Bayramı’nda banka hesabına tek seferde 15 bin lira yatırılacak. Emekli kardeşim, Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözü: O bahar sana da gelecek! 14 Mayıs’ta oylarınla destek ver, dertlerin bitsin.

Ayrıca, emekli düzenlemesi yapılmadı. Emekli ilaç katkı payı kaldırılmadı. Tüm emeklilere 2 bin liralık seyyanen zam talebimiz karşılanmadı. Emeklilikte prime takılanların yanında kademeli geçiş sağlanmadı, emekliliği bir gün ila on yedi yıl uzayanların feryadı duyulmadı.

“SAĞLIKÇI VE ÖĞRETMEN ATAMALARI SINIRLI TUTULDU”

PİKTES çalışanları ile öğretmenlerine; usta öğreticiler, rehabilitasyon çalışanları ve ücretli öğretmenlerin feryatlarına göz yumuldu. Sağlıkçı ve öğretmen atamaları sınırlı tutuldu. Binlerce atama bekleyenin sesi duyulmadı. 3600 ek gösterge sınırlı kesime verildi, kapsam genişletilmedi.

YÖK denklik mağdurları yok sayıldı, çözüm üretilmedi. Ehliyet affı bekleyenler için af kapsamı dar tutuldu, mağduriyetleri bitirilmedi. Engelli atamaları yapılmadı. İşçi, çiftçi, esnaf ve engelli sorunları çözülmedi. Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı.

Harita kadastro teknikerlerin atanması gerçekleştirilmedi. Ziraat, gıda mühendisleri ve veteriner hekimlere yeterli kadro açılmadı, engelli atamaları sağlanmadı. Ayrıca taşeronda kalan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadro verilmeyen Karayolları’nda, PTT'de, Devlet Demiryolları’nda, Devlet Hava Meydanları’nda, Kamu Çağrı Merkezi’nde, hastane bilgi işleminde, radyoloji ve MR'da çalışanlara, Toplum Yararı Projesi'nde çalışanlara, fizyoterapistlere, diş protez çalışanlarına, biyomedikal teknikerlerine, telefon çalışanlarına, kiralık araç şoförlerine, aile sağlık merkezi grup elemanlarına, Karayolları müşavir firma çalışanlarına, laboratuvar teknikerlerine, yemekhane çalışanlarına, öğretmenevi, polis evi gibi sosyal tesis çalışanlarına, İLBANK çalışanlarına, Devlet Su İşleri, gümrük, orman ve tarım çalışanlarına, Vakıfbank güvenlik, Ziraat Bankası yemekhane çalışanlarına ve şehir hastanesi çalışanlarına kadro verilmedi.

“HİÇBİR ÇOCUĞUN YATAĞA AÇ GİRMEYECEĞİ DÜZENİN KURULMASINA DESTEK OLUN”

İşçinin, emeklinin, engellinin, çiftçinin, esnafların sorunların çözülmesi için vermiş olduğumuz kanun teklifleri Meclis’e getirilmedi. Görüşülenlere de Cumhur İttifakı’nın oylarıyla ret verildi. Çalışma yaşamı modern kölelik olarak sorunlu kılındı. 14 Mayıs’ta vereceğiniz oylarla bu gidişe ‘Dur’ deyin, sorunların çözüleceği Millet İttifakı'nı iktidar yaparak önümüzdeki süreçte yokluğu, yoksulluğu, açlığı ve hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceği düzenin kurulmasına destek olun.”