Çin Dışişleri Bakanı olarak medyaya ilk çıkışında Qin Gang, Çin'in önümüzdeki yıllara yönelik dış politika gündemini özetleyerek Çin'i ve Rusya ile ilişkisini bir güç olarak, ABD ve müttefiklerini ise bir gerilim ve çatışma kaynağı olarak belirtti.

‘ABD FRENE BASMAZSA…’

Qin, ABD tarafının Çin'i alt etmek istediğini ancak çatışma peşinde olmadığını iddia ettiğini söyleyerek "ABD frene basmaz ve yanlış yolda hızlanmaya devam ederse, hiçbir korkuluk yoldan çıkmayı engelleyemez ve kesinlikle çatışma olacak" dedi. 

Qin ayrıca, Ukrayna'daki savaş ışığında Batı tarafından yakından izlenen bir ilişki olan Çin ile Rusya arasındaki yakın dostluğu savunarak Pekin ve Moskova arasındaki bağların "küresel dış ilişkiler için bir örnek oluşturduğunu" söyledi.

Qin, “Çin ve Rusya'nın birlikte çalışmasıyla dünyanın itici gücü olacak. Dünya ne kadar istikrarsız hale geldiyse, Çin ve Rusya'nın ilişkilerini istikrarlı bir şekilde ilerletmeleri o kadar zorunlu hale geliyor" dedi.

BALON KRİZİ BARDAĞI TAŞIRDI

Çin ve ABD ilişkileri son yıllarda keskin bir şekilde kötüleşti ve bunu düzeltme çabaları, bu yılın başlarında ABD'nin hava sahasında balon kriziyle rayından çıktı. Çin, bunun "mücbir sebep" kaynaklı bir kaza olduğunu ve ABD'nin aşırı tepki gösterdiğini söylüyor. Qin, özellikle balon olayının yanı sıra Tayvan ve Ukrayna savaşıyla ilgili gerilimlere atıfta bulunarak, kötüleşen ilişkilerden ABD'yi sorumlu tuttu. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER