Çin'i Orta Asya üzerinden Avrupa'ya bağlayan İpek Yolu'nun tarihi doğu ucu olan antik Çin şehri Xian'da düzenlenen etkinliğin "dönüm noktası niteliğinde" olduğu bildirilirken, bölge liderlerine hitaben yaptığı konuşmada Çin lideri, bağları güçlendirmenin "stratejik bir tercih" olduğunu söyledi.

Xi Jinping, "Ortak çabalarımızla, zirvenin tam bir başarı olacağına ve Çin-Orta Asya ilişkilerinde yeni bir çağın habercisi olacağına eminim. Çin-Orta Asya işbirliğinin parlak geleceği için bize katılın" dedi.

BÖLGE ÜLKELERİYLE TİCARET ARTIYOR

31 yıl önce kurulan resmi ilişkilerden bu yana türünün ilk örneği olan zirvede, Pekin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan ile ticaretin 2022'de 70 milyar dolara ulaştığını ve 2023'ün ilk çeyreğinde yıllık yüzde 22 arttığını söylüyor.

Orta Asya, Pekin'in işbirliğini yeniden başlatmaya ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının eski Sovyet devletlerinde bıraktığı boşluğu doldurmaya istekli olduğu, Çin'in trilyon dolarlık Kuşak ve Yol Girişimi'nin anahtarı haline geldi.

Dünyanın en büyük ikinci enerji tüketicisi olan Çin, Orta Asya'daki doğal gaz rezervlerini kullanmak için milyarlarca dolar yatırım yaparken, Çin'i Avrupa'ya bağlayan demiryolu bağlantıları bölgeyi çapraz olarak geçiyor.

ANALİSTLER ‘DOĞAL GAZ’ DİYOR

AFP'ye konuşan analistler, bu haftaki zirvede, uzun süredir durdurulan 6 milyar dolarlık Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu ve Orta Asya-Çin doğal gaz boru hattının genişletilmesi de dahil olmak üzere, bu geniş ağı daha da genişletmek için anlaşmalara varma çabalarını göreceğini söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER