Görüşleri, Çin'in geçen hafta enfeksiyonlardaki artış ve benzeri görülmemiş halk protestolarının ardından sıfır Covid-19 politikasını kaldırmaya başlamasından bu yana bir değişimi temsil ediyor. Öngörüler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin rotasındaki ani değişikliğin ardından 2023'te bir milyondan fazla ölümle karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor.

‘ÇİN’DEKİ DURUM DÜNYAYI DEĞİŞTİRİYOR’

Uzmanlar, Çin'in sıfır Covid-19 politikasının 1,4 milyarlık nüfus arasında enfeksiyonları ve ölümleri nispeten düşük tuttuğunu, ancak kurallarda bir gevşemenin küresel durumu değiştirdiğini söyledi.

DSÖ komitesinde yer alan Hollandalı virolog Marion Koopmans, "Soru, dünyanın bu kadar önemli bir kısmı aslında ikinci dalgasına yeni girerken, buna post-pandemi deyip diyemeyeceğinizdir. Pandeminin çok farklı bir aşamasında olduğumuz açık, ancak bana göre Çin'de bekleyen dalga bir joker" dedi.

DSÖ BAŞKANI ‘UMUTLU’

Daha Eylül ayında, DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, pandemi için "sonun yaklaştığını" söylemişti. Geçen hafta, Cenevre'deki gazetecilere, 2023'te acil durumun sona ermesinden "umutlu" olduğunu söyledi.

2022'nin ikinci yarısında virüsün tehlikeli yeni varyantlarının tehdidi veya enfeksiyonların yeniden canlanması geriledikçe çoğu ülke Covid-19 kısıtlamalarını kaldırdı. Ghebreyesus’un önceki yorumları, DSÖ’nün 2020'den beri yürürlükte olan yüksek uyarı seviyesini yakında kaldırabileceğine dair umutları artırdı.

Koopmans ve diğer DSÖ danışma komitesi üyeleri, uyarı düzeyine ilişkin tavsiyelerini ocak ayı sonunda yapacaklar.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER