Ülke genelinde bazı şehirler, yeni vakalar bildirirken, bölge kısıtlamaları kaldırılarak işletmelerin yeniden açılmasına izin veriliyor. Tedbirlerin gevşetildiğini açıklayan sağlık yetkilileri, Pekin'deki mum ışığında nöbetlerden, Guangzhou sokaklarında ve geçen hafta Zhengzhou'daki bir iPhone fabrikasında polisle çatışmalara kadar uzanan protestolardan bahsetmedi.

‘EN BÜYÜK SİVİL İTAATSİZLİK’

Gösteriler, Başkan Xi Jinping'in on yıl önce iktidara gelmesinden bu yana Çin'deki en büyük sivil itaatsizlik gösterisine işaret ediyor ve ekonomi on yıllardır görülenden çok daha yavaş büyüyen yeni bir döneme girmeye hazırlanıyor.

Devlet medyasının bildirdiğine göre, rekor vaka sayılarına rağmen, Covid-19’la mücadeleyi denetleyen Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan, virüsün hastalığa neden olma yeteneğinin zayıfladığını söyledi. Sun, devlet medyasında yer alan yorumlarda, "Omicron virüsü zayıfladıkça, daha fazla insan aşılandıkça ve virüsü kontrol altına alma deneyimi biriktikçe, ülke yeni bir durumla ve salgın önleme ve kontrolünde yeni biri stratejiyle karşı karşıya" dedi.

cin korona2

DEĞİŞEN KURALLAR

Guangzhou'daki şiddetli protestoların ardından 24 saatten kısa bir süre sonra, Hong Kong'un kuzeyindeki genişleyen üretim merkezinin en az yedi bölgesindeki yetkililer, geçici tecritleri kaldırdıklarını söylediler. Bir bölge, okullarda yüz yüze derslerin devam etmesine izin vereceğini, restoranların ve sinemalar dahil diğer işletmelerin yeniden açılacağını söyledi.

Bir yetkili, pozitif bir vakanın eviyle aynı kattaki ve üç kat üstündeki ve altındaki komşularının da evde karantinaya alınması gerektiğini söyledi. Bu, yılın başlarında, sadece bir pozitif vaka bulunduktan sonra bile tüm mahallelerin bazen haftalarca kapandığı karantina protokollerinden çok uzak.

GELECEK YIL YENİDEN AÇILACAK MI?

Enfeksiyonları hala kontrol altına almaya çalışırken, yaşlılar arasında daha iyi aşılama oranları elde ettikten sonra Çin'in gelecek yıl bir noktada yeniden açılacağına dair dünya çapında beklentiler arttı. Sağlık uzmanları, aşılama hızlanmadan önce kısıtlamaların kaldırılması durumunda yaygın hastalık ve ölüm konusunda uyarıda bulunuyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER