Çin, ülkeye gelenler için zorunlu karantinaları kaldırarakkısıtlamalara karşı tarihi protestoların ardından aralık ayı başlarında aniden kaldırmaya başladığı ‘sıfır Covid-19’politikası kapsamındaki son büyük kısıtlamaları kaldırdı.

VAKALAR ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Ancak virüs, Çin’in 1,4 milyar insanı arasında kontrolsüz bir şekilde yayılıyor ve salgının ölçeği ve etkisine ilişkin endişeler, Japonya, Güney Kore, ABD ve diğer ülkeleri Çin'den gelen yolculardan negatif koronavirüs testi talep etmeye sevk etti.

Çin, tüm gelenler için benzer test gereklilikleri uygulasa da, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çinli yolcular için giriş kısıtlamalarının "ayrımcı" olduğunu ve Çin'in "karşılıklı önlemler" alacağını söyledi.

BÜYÜKELÇİLİKLER DUYURDU

İlk misilleme hamlesinde, Güney Kore'deki Çin büyükelçiliği Güney Koreli ziyaretçiler için kısa süreli vize vermeyi askıya aldı. Büyükelçilik resmi WeChat hesabından yaptığı açıklamada, Güney Kore'nin Çin'e karşı "ayrımcı kısıtlamalarının" kaldırılmasına bağlı olarak politikayı değiştireceğini söyledi.

Japonya'daki Çin büyükelçiliği daha sonra benzer bir hamleyi duyurarak misyonun ve konsolosluklarının - vize vermeyi askıya aldığını söyledi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER