Yakın zamanda parti lideri olarak üçüncü bir dönem kazanan Xi Jinping, parti kongresinde ufukta "tehlikeli fırtınalar" olacağı konusunda uyararak, ordunun "savaş hazırlıklarında askeri eğitimi kapsamlı bir şekilde güçlendirmesi" gerektiğini söyleyerek “Tüm enerjinizi savaşmaya odaklayın, savaşmak için çok çalışın ve kazanma yeteneğinizi geliştirin” dedi. 

‘RASYONEL HESAPLARA DAYANMIYOR’

Çin lideri ayrıca, iktidara geldikten kısa bir süre sonra ve yine 2017'de orduya savaş hazırlığına odaklanmasını emrederken, siyasi analistler bu sefer söylemini belirgin şekilde artırdığını söylüyorlar. ABD merkezli James town Vakfı'nın kıdemli bir üyesi olan Willy Lam, “Amerika Birleşik Devletleri ve Tayvan'a bir mesaj gönderiyor” dedi. Xi, Çin'in askeri gücünün henüz ABD ile aynı seviyede olmamasına rağmen, karar verme sürecinin her zaman rasyonel hesaplamalara dayanmadığını söyledi.

Xi Jinping, geçen ay Pekin'de sona eren 20. parti kongresinde ABD'nin Taipei'ye giderek artan açık desteğine tepki verdi ve tırmanan gerilime sebep olarak “dış müdahaleyi” gösterdi. Joe Biden, saldırıya uğraması halinde ABD'nin Tayvan'ı savunacağını defalarca taahhüt etti. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER