BirGün'den Mustafa Bildiricinin haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne 2018 yılında referandum ile geçilmesi sonrası çok sayıda yurttaş, TCK’nin 299 ve 301’inci maddeleri uyarınca soruşturma altına alındı. TCK’de, “Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenen ve “İfade özgürlüğünün önündeki en büyük engel” olarak değerlendirilen 299 ve 301’inci maddeleri, iktidar tarafından muhalifleri cezalandırma aracına dönüştürüldü.

ÇOK SAYIDA YURTTAŞ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

Genç yaşlı çok sayıda yurttaş hakkında TCK’nin 299 ve 301’inci maddeleri uyarınca soruşturma açıldığı Adalet Bakanlığı’nın yıllık adalet istatistiklerinde ortaya çıkıyor. “Cumhurbaşkanına hakaret” gerekçesiyle her yıl binlerce yurttaş, Ceza mahkemelerinde hakim karşısına çıkartılıyır.

'MUHALEFETİ CEZALANDIRMA' ARASI OLDU

Sanık sayısı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile geçen yıl ile son zamanların en yüksek seviyesine çıktı. TCK’de, “devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçları” tanımlayan ancak AKP’li yıllarda, “Muhalefeti cezalandırma aracı” haline dönüştürüldüğü belirtilen 299 ve 301’inci maddeleri kapsamında ceza mahkemelerinde yalnızca 2022 yılında 7 bin 600 dosya açıldı. Dosyalardaki sanık sayısı ise 7 bin 712, “suç” sayısı ise 8 bin71 ile ifade edildi.  

TCK 299 ve 301’İNCİ MADDELERİ KAPSAMINDA 

Geçen yıl TCK 299 ve 301’inci maddeleri kapsamında yargılanan sanıklardan bin 872’si hakkında mahkûmiyet kararı alınırken, toplam 3 bin 135 sanık hakkında ise “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararı verildiği belirtildi. Beraat sayısı ise kayıtlara, 2 bin 226 olarak geçti.