Sözcü Gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, faturalara ve akaryakıta gelen fahiş zamlar karşısında asgari ücretin durumunu anlattığı bir yazı kaleme aldı. Zeyrek, "Türkiye'nin şu andaki en önemli sorunlarından biri faturalardı" dedi

Zeyrek 'Bu kafayla zor!' başlığıyla kaleme aldığı yazısında:

"Türkiye'nin şu andaki en önemli sorunlarından biri faturalardır. Ortalama bir depo akaryakıt 750 lira. Elektrik faturaları hanelere dahi 1000 liranın üstünde gelmeye başladı. Kış aylarında doğalgaz faturaları 1000 liranın altına düşmüyor.

Arabanın deposunu bir kere doldurup, elektrik, doğalgaz faturalarını ve kirayı da öderseniz geriye ne kalıyor? Hiçbir şey" ifadelerini kullandı.

Hükümetin zamlar karşısında aldığı tedbirlere değinen Zeyek:

"Ülkede hal böyleyken hükümet ne yapıyor? Son Bakanlar Kurulu kararlarından sadece ikisine bir bakalım:

1- Elektrikte 210 kw/saat kadar olan düşük tarife 210 kw saat üzerindeki yüksek tarife rakamları vatandaşın lehine olacak şekilde yeniden değerlendirilecekmiş:

Bir kere iki ay öncesine (15 Aralık 2021'e) kadar “yüksek tarife”, “düşük tarife” diye bir şey yoktu. Düşük tarifeyi başta 150 kw/saat olarak ilan ettiler. Baktılar faturalar şişti rakamı 210'a çektiler. Baktılar o da kâr etmedi Şimdi 230'a çekeceklerini müjdeliyorlar.

Ben şimdi şunu sormak istiyorum: Kardeşim bu rakamları kime göre neye göre icat ettiniz? Bilimsel bir dayanağı var mı? 150'yi ya da 210'u belirlerken hanelerin ortalama elektrik tüketimine dair bir istatistik çalışması yaptınız mı? Bir sabah uyanıp “150'yi 210 yaptım” demekle oluyor mu bu iş?

Ayrıca mesele sadece tarife mi? Üretim, iletim, satış ve dağıtım aşamalarında ortaya çıkan büyük maliyetler ve karlar orada dururken iki ay önce kendi uydurduğunuz yeni tarifeyle oynayarak neyi değiştirebilirsiniz ki?

2- Can gübresi, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerine yüzde 30 indirim yapılmış:

Düşünün ki Eylül 2020'de 50 kiloluk bir DAP gübresi maksimum 150 liraydı. 29 Eylül 2021 tarihli “tezek mi yaksak gübre mi yapsak” başlıklı yazımda, aynı DAP gübresinin 340 liraya çıkmasını eleştirmişim. 50 kiloluk bir torba DAP gübresinin kaç lira olduğuna dün baktım. Gübretaş, 850 liralık torbada indirim yapmış ve 745 liraya satmaya başlamış. Dört ayda 340'tan 850'ye çıkan gübre fiyatında yüzde 30 indirim yapsanız ne olur? Hadi indirimli fiyat olan 745'ten de yüzde 30 indirelim: 521.5 lira. Bu bile geçen yılki fiyatın üç katından fazla.

Sadece bu iki başlık dahi ülke ekonomisinin bir karttan nakit çekip diğerini kapatanların ev ekonomisine döndüğünü gösteriyor. Geçici, işe yaramayan pansuman önlemlerle bu ekonomik krizden çıkamayız. Bıkmadan yazmaya devam edeceğim: Yapısal reformlara ve kaynağa ihtiyacımız var. Karşılıksız para basmakla, faturaları patlatan yeni tarifeleri değiştirmekle, zam yapıp zamlı fiyattan indirim yapmakla bu iş olmuyor, olmayacak.

Anlayacağınız, bu kafayla zor biraz!" ifadeleriyle uygulanan politikaların hiçbir fayda sağlamadığını vurguladı.