Sağlık, doğa koruma ve iklim alanlarında çalışan 15 sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütünün oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu Türkiye'nin 2021 yılı hava kirliliği karnesini yayımladı.

Rapora göre ise Türkiye’de 2021 yılında en az 42 bin 67 kişi hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklar sonucu hayatını kaybetti. 2021 yılında en kirli havayı soluyan ilk beş il sırasıyla, Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya oldu. 

Batman, Edirne, Iğdır, Ağrı Doğubeyazıt ve Kahramanmaraş Elbistan istasyonlarında Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kılavuz değerin 5-8 katı olarak gerçekleştiği ifade edildi.

'HAVA KİRLİLİĞİ ÜRKÜTÜCÜ BOYUTLARDA'

İstanbul ve Ankara’da özellikle ısınma için kömür yakılan, yapılaşmanın ve trafiğin yoğun olduğu ilçelerde hava kirliliği ürkütücü boyutlarda olduğu belirtildi.

Rapora göre Batman’da 2021 yılındaki havakirliliği DSÖ’nün insan sağlığı için belirlediği kılavuz değerin yedi katından fazla gerçekleşti ve Batmanlılar 326 gün boyunca bu havaya mağruz kaldı.

PM10 kirliliği olmayan tek il olan Hakkari'de yaşayan vatandaşların ise kükürtdioksit açısından çok kirli bir hava soluduğu belirtildi.

Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Deniz Gümüşel, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerle ilgili şunları söyledi:

“Kahramanmaraş’ta hava kalitesi deprem sürecinden çok etkilendi. İldeki dört istasyondan sadece birinden veri alınabiliyor. Elimizdeki verilere göre, ildeki partikül madde yoğunluğu ortalama 100 mikrogram/metreküp, yani ulusal yasal sınırın 2.5 katı, DSÖ kılavuz değerinin ise 7.5 katı. Bu kirlilik maalesef büyük miktarda enkazlardan kalkan toz ve halkın ısınmak için açıkta yaktığı ateşten kaynaklanıyor. Buna bir de asbest riski eklendiğinde bölgede hava kirliliği nedeniyle ciddi bir halk sağlığı sorunu yaşandığını ya da yaşanacağını söylemek mümkün.

'HEKİMLER SOLUNUM YOLU HASTALIKLARININ ARTTIĞINI SÖYLÜYOR'

Hatay İskenderun’da ise partikül madde kirliliği son 40 gündür metreküpte 200 mikrogram. İlk 10 gün limandaki yangın nedeniyle
kirlilik vardı; şu an devam eden kirliliğin nedeni, yetkililerce araştırılmalı ve acil önlem alınmalı. Bölgedeki hekimler şimdiden solunum yolu hastalıklarında artış olduğunu belirtiyor. Adıyaman ve Hatay merkezde de hava kalitesi istasyonlarından düzenli veri alınamıyor. Oysa bu tür afetler sonrası hava kalitesinin izlenmesi, gerekli önlemlerin alınması açısından hayati öneme sahip.”