Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilde yıkımlara neden olurken 45 binden fazla can kaybı yaşandı. Depremden dolayı binlerce kişi farklı yerlere göç etmek zorunda kaldı. Depremden sonra yaşanan çadır ve konteyner sorunu nedeniyle depremzedelerin Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın talimatıyla otellere yerleştirildi. Ancak turizm sezonunun 15 Mart’ta başlayacak olması otellere yerleştirilen depremzedelere bu hafta itibarıyla odaları boşaltmaları için tarihler verilmeye başlandığı ortaya çıktı.

Otelde kalan depremzedeler ‘‘Oteller bize kapılarını açtı. Ancak depremin üzerinden geçen bir ay devlet bir planlama yapmadıysa sorun burada’’ diye tepki gösterdi.

BirGün’de yer alan habere göre Antalya’da bir otel, geçen günlerde depremzedelere "Öncelikle yaşanan asrın felaketi ile ilgili, otel yönetimi olarak geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz. Bu süreçte elimizden geldiği kadar sizlere yardımcı olmak, acılarınıza ortak olmak için bu sürecin hep birlikte üstesinden gelmeye gayret ediyoruz. Otelimizin açılış tarihi ve tadilatı nedeni ile 10.03.2023 tarihine kadar sizlere hizmet vereceğimizi üzülerek bildirmek isteriz. Çıkış tarihinizi 10.03.2023 tarihine kadar resepsiyona bildirmenizi rica ederiz" yazılı mesajı iletti.

‘YAPILACAK BİR ŞEY YOK DENİLDİ, İKİ ÜÇ GÜN YARDIM BEKLEDİK’

Alanya’da bir otelde ailesi ile birlikte konaklayan ve otelin attığı mesaj üzerine ne yapacağını bilmediklerini söyleyen bir aile, yaşadıklarını anlattı. Hatay Kırıkhan’da yaşayan ve depremin ardından Antalya’da otele yerleşen aile şunları söyledi:

‘‘Ev berbat durumda, ayakta duruyor ama duvarları üzerimize düşmüştü, canımızı zor kurtardık. Ayakta duruyor güya. Buna karşın az hasarlı raporu verildi. Kolonlarda birşey yokmuş ama dışarıdan baktığınızda ortada ev diye birşey yok. O eve giremeyiz. Annem enkazdan çıkarılmıştı. Hastaneye götürdük, ortam o kadar kötüydü ki film bile çekilemedi. ‘Kaburgasında kırık olabilir’ denildi. Yapılacak bir şey yok denildi, iki üç gün yardım bekledik. Şehrin dışına çıkamadık, kuzenimi çağırdım onun yardımıyla Alanya Devlet Hastanesi’ne getirdik, yatırdık.

‘TURİZM SEZONU BAŞLAYACAK AMA NEDEN DEVLETİN BİR PLANLAMASI YOK’

Depremin üçüncü günü de Hatay’ı terk ettik. Otelde 12-13 kişiyiz. Burada bine yakın depremzede var. Otel yönetimi tahliye etmemizi istedi. Sağolsunlar kapılarını açtılar bizlere ama sorun planlamanın olmaması. İnsanlar otelde günlerinin dolmasını bekliyor. 10 Mart itibarıyla otele yerleştirilen depremzedeler çıkarılacak. Turizm sezonu başlayacak ama neden devletin bir planlaması yok. Her şeyi geride bıraktık.

‘YENİ BİR HAYAT KURACAĞIZ, HER ŞEYİ YENİDEN YAPACAĞIZ’

Anneme otelde hasta yatağı ayarladık, yatıyor. 3-4 ay yatacak, belinde ve omurgasında kırık var. O buradayken nereye gidebiliriz? Eşim özel hastanede tıbbi sekreterdi. Ben de kuyumcuydum. Depremden sonraki maaşı yattı, onunla bu ayı geçirdik. Otelden çıkarılıyoruz o nedenle dün bir ev kiraladık. Enkazdan kalan bazı eşyaları almak için Hatay’a gittim. Yatak odası, çocuk odası, oturma odası hiçbir şey alamadım. Bazı beyaz eşyalar ve kıyafetler, hepsi bu. Yeni bir hayat kuracağız, her şeyi yeniden yapacağız. Araçlarımız hâlâ enkaz altında onları da çıkartmaya çalışacağız. Şu an Hatay’a şu an dönemeyiz ama ileride dönmeyi düşünüyoruz tabi... ‘‘

15 MART TARİHİ VERİLMİŞTİ

Depremin ardından başta Antalya olmak üzere, Muğla, İstanbul, İzmir, Ankara, Nevşehir gibi illerdeki oteller depremzedelere kapılarını açmıştı. Otellere yerleştirilen depremzedelerin sayısının 100 bini geçtiği belirtilmişti. Oteller, turizm sezonunun açılacağı 15 Mart tarihine kadar depremzedeleri misafir edeceği açıklamasını yapmıştı.