Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava dosyasına göre olay, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) Florya Eğitim ve Sosyal Tesisleri’ndeki restoranda yaşandı. Restoranda, DHMİ personelinin yanı sıra dışarıdan kişiler de yemek yiyebiliyor.

DHMİ’ye yapılan isimsiz bir ihbarda, kurumda bir dizi usulsüzlüğün yaşandığı öne sürüldü. Yapılan ihbarda, kuruma ait restoranda da zimmete para geçirildiği öne sürüldü. Yapılan ihbar üzerine DHMİ Teftiş Kurulu Başkanlığı bir müfettiş görevlendirdi.

dhmi'nin restoranında zimmet skandali2

KURUMA İHBARDA BULUNULDU

Başmüfettiş Dr. Tolga Avşar, ihbarda adı geçen DHMİ Havacılık Acil Yardım ve Güvenlik Dairesi eski Başkanı S. S. ile, Florya’daki tesiste yer alan restoranın sorumlusu Yavuz Koçak’a (59) ilişkin suçlamaları mercek altına aldı. Hazırlanan 351 sayfalık raporda, S. S.’ye atfedilen suçlamaların dayanaksız olduğu kaydedildi.

dhmi'nin-restoranında-zimmet-skandali4.1

İKİ YILDAN FAZLA ÇALIŞTI

Raporda, Yavuz Koçak’a ilişkin ‘zimmet’ suçlamasına ilişkin ise bir dizi veri elde edildi. Rapora göre Mayıs 2017-Ekim 2019 tarihleri arasında tesiste yer alan restoranın sorumlusu Yavuz Koçak, onlarca adisyonda oynama yaptı.

KASAYA DAHA AZ PARA GİRDİ

Koçak, adisyonlarda oynama yaparak, kasaya daha düşük tutarda paranın girmesini sağladı. Aradaki fark ise, rapora göre, Koçak’ın zimmetine geçti. Konuya ilişkin, garsonların dahi ifadesi alındı. Garsonlar, Koçak’a adisyonları teslim ettikten sonra, bu kişinin şüpheli birtakım hareketlerde bulunduğunu fark ettiklerini kaydetti. Garsonlar, Koçak’ın çöpe attığı adisyonları da bularak müfettişe teslim etti.

dhmi'nin restoranında zimmet skandali3

135 ADİSYONDA OYNAMA TESPİT EDİLDİ

Raporda, müşterilerin masasına gönderilen adisyon ile, üzerinde oynama yapılarak kasaya işlenen adisyonlar tek tek karşılaştırıldı. Yapılan inceleme sonrası Koçak’ın 135 adisyonda benzer işlemi yaptığı kaydedildi.

GARSONLARA BAHŞİŞ İÇİN ALDIM

Soruşturmaya ilişkin ifadesi alınan Koçak, adisyonlarda zaman zaman oynama yaptığını, bunun nedeninin ise, garsonlara bahşiş verebilmek için olduğunu söyledi. Koçak, zimmetine para geçirdiği iddiasını ise kesin bir dille reddetti. İfadeleri alınan garsonlar ise, kendilerine hiçbir zaman bahşiş vermediğini söyledi. Müfettiş raporunda, Koçak’a kademe ilerleme cezası verilmesi, kurum zararının ödetilmesi, olaya ilişkin de savcılığa suç duyurusunda bulunulması gerektiği kaydedildi.

dhmi'nin-restoranında-zimmet-skandali5.1

12 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

Hazırlanan rapor Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Savcılık, Koçak hakkında kamu görevlisinin zimmetine para geçirmesi suçlaması ile 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemi ile dava açtı.

SORUŞTURMA AÇILINCA ZARARI GİDERDİ

İddianamede, Koçak’ın, soruşturma aşamasında, zimmetine geçirdiği iddia edilen parayı kuruma iade ettiği belirtilerek bu durumun, verilecek cezada indirim sebebi olarak değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi. Hazırlanan iddianame Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 

POLEMİK HABER-ÖZEL