14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan seçimlere 3 gün kalırken, dış basında yaklaşan seçimler ile alakalı analizler paylaşılmaya devam ediyor. İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Guardian'ın paylaştığı haberde, beklenilenden çok farklı bir seçim sonucu yaşanılabilir ifadelerinde bulundu.

'UMUT EDENLER ACI BİR UYANIŞLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR'

Gazetenin diplomasi editörü Patrick Wintour imzalı makalede, “Türkiye’deki seçimler bazılarının umut ettiği gibi jeopolitik değişimi getirmeyecek” şeklinde ifadeler yer alırken, analizde, “Bu seçimlerin Putin’in Türkiye’yi kaybettiği seçim olarak anılmasını umut edenler acı bir uyanışla karşı karşıya kalabilir. ABD başkanlık seçimleri haricinde çok az seçim modern zamanlarda jeopolitik etkileri sebebiyle  bu kadar yakından izleniyor. Bu durum Türkiye’nin küresel olarak doğu ile batı arasındaki önemini hatırlatırken demokrasi ve popülist baskıcı rejim arasındaki gelgiti de ortaya koyuyor” değerlendirmeleri yapıldı.

'DİPLOMASİDE TON ÖNEMLİ'

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında fark olarak tarz, ton ve tahmin edilebilirlik olduğuna dikkat çekilirken, “Diplomaside ton önemli ve batı ülkeleri saldırgan bir tutum dönemi yerine bunu tercih edebilir” denildi.

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olması durumunda İsveç’in NATO üyeliğine onay verebileceğini ve bu sayede de İsveç’in Vilnius’taki NATO Zirvesi’ne üye ülke olarak katılabileceğini aktaran The Guardian yazarı, “NATO ayrıca Türkiye dışişleri bakanlığının ilişkilerinin prestijinin yeniden sağlanmasını da memnuniyetle karşılayacaktır. Batılı diplomatlar Erdoğan’ın ani müzakere taktiklerine daha az maruz kalabilir. Kurumsallaşmış bir dış politika daha sorunsuz olur” dedi.

'ERDOĞAN KAYBETSE BİLE...'

Millet İttifakı’nın bazı vaatleri haricinde belirsizliğin de mevcut olduğu belirtildi. Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sisteminin iade edilmesiyle ilgili net bir açıklama olmadığını belirten Wintour, Erdoğan’ın seçilmesi durumunda Amerikan-karşıtı tutumun devam edeceği yorumunda bulundu.

Hem Millet İttifakı’nın hem de Cumhur İttifakı’nın Suriyeliler konusunda benzer bir tutuma sahip olduğu belirtilirken Kılıçdaroğlu’nun net bir zaman çizelgesi verdiği de hatırlatıldı.

Analizde yer alan yorumda, Erdoğan’ın kısa vadede muhalefetin Kürt terörizmine karşı yumuşak kaldığını söyleyebileceği belirtilirken buna rağmen Erdoğan’ın da bir yılı aşkın bir süredir Esad’la normalleşmeye çalıştığına dikkat çekildi.

The Guardian’da yayınlanan makalede, “Çok az insan Erdoğan karşısında bahis oynuyor ve o kaybetse bile Washington’ı son 10 yılda iki kere ziyaret eden bir siyasetçi tarafından yönetilen bir koalisyonun yapacak çok işi var” ifadeleri kullanıldı.