Nokia'nın bundan 20 yıl önce ürettiği 1100 marka cep telefonlarının ikinci el satış sitelerinde hala yüksek fiyatlara alıcı bulduğu belirtildi.

YAZILIM AÇIĞI İLE DOĞRULAMA 

2003 ve 2004'te Almanya'nın Bochum kentindeki Nokia fabrikasında üretilen RH-18 model 1100 cep telefonlarının yazılımındaki hata, bu telefonların başka numaralara gönderilen kısa mesajları alacak şekilde programlanabilmesine neden oluyor. Bu da çevrimiçi bankacılık sistemlerine giriş yapmak isteyen dolandırıcıların, bankaların müşterilerine kısa mesaj olarak gönderdiği doğrulama kodlarını ele geçirmesine olanak tanıyor.

400 EUROYA KADAR ALICI BULUYOR

Bu nedenle yurtdışındaki ikinci el satış sitelerinde Bochum'da üretilen Nokia 1100'lar, 200 ila 400 euro'dan alıcı buluyor. Fin basınının incelemesine göre telefon için verilen ilanlar 1390 euroya kadar yükseliyor.

Telefonlardaki yazılım hatası uzun süredir biliniyor. 2009'da bilgi güvenliği şirketi Ultrascan telefon üzerinde çalışarak yazılım hatasını doğrulamıştı.

O dönem konuyla ilgili bir açıklama yapan Nokia, telefon yazılımında hata olduğu iddialarını reddetmiş ve dolandırıcılığın SIM kart kopyasıyla yapıldığını öne sürmüştü. 

(Independent Türkçe)