Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremin derinliği 7 kilometre olarak tespit edildi. Yüzeye çok yakın ve şiddetli deprem, Adana, Malatya, Şanlıurfa ve Osmaniye illerini de etkiledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4. seviye alarm verildiğini açıkladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depremin 7 kilometre derinlikte meydana geldiğini duyurdu.

kahramanmarasta deprem2

Kahramanmaraş'taki deprem başta Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Osmaniye, Şanlıurfa olmak üzere çok geniş bir bölgede yıkıcı etki gösterdi.

Sarsıntı birçok kentte hissedildi. Depremin ardından artçı sarsıntılar sürüyor. Sarsıntıyla birlikte yataklarından kalkan vatandaşlar sokaklara kaçıştı.

KANDİLLİ,  DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ 7.7 OLARAK REVİZE ETTİ

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde hissedilen 7,4 büyüklüğündeki depremin şidetti Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından 7,7 olarak revize edildi.

4 İLDE OKULLAR 2 HAFTA TATİL

Milli Eğitim Bakanı Özer, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara verildiğini açıkladı.

DÖNMEZ: MOBİL SANTRALLERİMIZİ BÖLGEYE SEVK ETTİK

Enerji Bakanı Fatih Dönmez bölgedeki enerji kesintilerine ilişkin açıklama yaptı.

Kilis'e doğru hareket eden Dönmez, "Gaziantep, Hatay ve Kilis... Doğalgaz iletim hattını onarmak için ekiplerimiz çalışıyor. Yaklaşık 30 trafo merkezinde hasar söz konusu. Mobil santrallerimizi bölgeye sevk ettik. Hastaneye, aşevi, fırın gibi tesislerde doğalgaz ve enerji gerek SNG gerek mobil jeneratörlerle sağlamaya çalışacağız" dedi.

FUAT OKTAY'DAN 'CAN KAYBI' AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem bölgesindeki can kayıpları ve yaralılara ilişkin konuştu.

Oktay, bakanların deprem bölgesinde görevlendirildiğini açıklarken, "İlk andan itibaren bölgelerine geçtiler. Aynı anda ağır hava şartlarıyla mücadele ediyoruz. Bakanlarımızın çoğu, ekiplerimiz sahada" dedi.

“Maraş'ta 70 vatandaşımızı kaybetmiş bulunuyoruz. Bu sayıların artacağını tahmin ediyoruz ne yazık ki” diyen Oktay, “Yine aynı ilimizde an itibarıyla 200 yaralımız var” diye konuştu.

Oktay, şu ifadeleri kullandı:

Hatay'da 4 vefatımız var. 7 yaralımız ve 200 yıkılan binamız var
Osmaniye'de yine 20 kaybımız, 200 yaralımız ve 83 yıkılan binamız var.
Adıyaman'da 13 kaybımız var, 22 yaralımız ve 100 yıkılan binamız var.
Diyarbakır'da 14 kaybımız 226 yaralımız ve 20 yıkılan binamız var.
Urfada 18 kaybımız, 200 yaralımız ve 60 yıkılan binamız var.
Antep'de 80 kaybımız var, 600 yaralımız var, 581 yıkılan binamız var.
Adana'da 10 kaybımız 118 yaralı ve 16 yıkılan binamız var.
Malatya'da 47 kayıp, 550 yaralı ve 300 yıkılan binamız var.

VALİLERİN GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Kahramanmaraş merkezli 7,4 şiddetindeki depremin ardından, deprem koordinasyonu için bölge valilerinin görev yerleri değişti.

Kayseri valisi Kahramanmaraş’a, Mersin valisi Hatay’a, Mardin valisi Gaziantep’e, Tunceli valisi Adıyaman’a, Bingöl valisi Osmaniye’ye ve Sivas valisi Malatya’ya görevlendirildi.

Toplam itibarıyla 286 vefatımız, 2 bin 323 yaralımız ve 1710 binamız yıkıldı.

DEPREMDEN ETKİLENEN 10 İLDE OKULLAR TATİL

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahmaramanmaraş’taki 7,4’lük depremden etkilenen 10 ilde okulların 1 hafta boyunca tatil edildiğini açıkladı.

deprem goruntulerı

AFAD'TAN CAN KAYBI AÇIKLAMASI: 76 ÖLÜ

AFAD, merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı.

'OLDUKÇA YIKICI BİR GÜÇ'

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar,  "Sağlıklı bilgi vermek çok önemli. O nedenle vatandaşlarımıza resmi açıklamalar dışında itibar etmemelerini rica ediyoruz. Deprem bildiğiniz gibi 7.4 büyüklüğünde. 7 kilometre derinliğinde. Oldukça sığ bir deprem. Çok geniş bir coğrafyada hissedildi. Özellikle Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Adana, Niğde... Hasarlı, yıkılan binalar olduğu bilgisi var. Bu depremden sonra çok yıkıcı boyutta artçılar meydana geldi. Büyüklükleri 6'nın üzerine çıkmış durumda. En büyüğü 6.6. Oldukça yıkıcı bir güç.

Malatya'dan Hatay'a kadar uzanan bir hat boyunca. Doğu Anadolu Fay zonu üzerinde bir kırılmanın gerçekleştiği görülüyor. Vatandaşlarınızın ilerleyen saatlerde artçı sarsıntıların olabileceğini düşünerek bu binalarda uzak durmaları çok büyük önem taşıyor."

kahramanmarasta deprem3

EMNİYET: PROVOKATİF PAYLAŞIMLAR TESPİT EDİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Deprem sonrasında, sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kuruluyor. Ayrıca provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisi tespit edildi."

KIZILAY BAŞKANI’NDAN YENİ AÇIKLAMA

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Vatandaşımızı devletimizle beraber soğukta aç ve açıkta bırakmayacağız. Elimizdeki bütün depolarımızdan, malzemelerimizden, AFAD'ın bizden talep ettiği kapasitemizi bölgeye sevk ediyoruz” dedi.

“Net bir ihtiyaç analizi elimize ulaşmadı” diyen Kınık, “Öncelikle barınma ihtiyaçlarının karşılanması için çadır, kuru gıda, yatak, ısıtıcı malzemelerimiz var. Onun dışında kan hizmetleri sevkiyatlarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

SOYLU'DAN İLK AÇIKLAMA

AFAD Genel Merkezi’nde basın açıklamasında bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır” dedi. “Şu ana kadar 6'nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6” ifadelerine yer veren Soylu, “Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz” dedi.