Tutuklamalar, Orta Amerika ülkesinin otoriter lideri Nayib Bukele tarafından, tek bir hafta sonunda 87 cinayetin yaşanmasının ardından Mart ayı sonlarında düzenlendi.

Bukele'nin bu cinayetlere tepkisi hızlı ve şiddetliydi, hükümet yanlısı milletvekilleri geçen hafta üçüncü ayına giren acımasız bir istisna durumunu onayladı. Bu hafta, Bukele'nin Güvenlik Bakanı Gustavo Villatoro, "çetelere karşı savaş" başladığından beri 36 bin 277 kişinin gözaltına alındığını söyledi. 

Eğer doğruysa, bu, son iki ayda El Salvador'da geçen yılın tamamından daha fazla kişinin tutuklandığı anlamına gelir. Ülkenin zaten aşırı kalabalık olan hapishanelerinin nüfusu Mart ayından bu yana neredeyse iki katına çıkarken, ülkenin tüm yetişkin nüfusunun neredeyse yüzde 2'si parmaklıklar ardında.

‘MUHALİFLER BAŞKANIMIZI ANLAMIYOR’

Bukele yönetiminde üçüncü yılına giren ülkede, devlet televizyonuna konuşan Bakan Villatoro, "Yaptığımız şey, bu terörist grupların kontrolü altında yaşamaktan bıkmış milyonlarca Salvadorlunun taleplerine cevap vermektir" dedi.

Villatoro, "Eleştirmenler, Başkan Nayib Bukele'nin bu ülkeye getirdiği dönüşümleri kavrayamadı" dedi. 40 yaşındaki liderin, 1980'lerde ABD'de ortaya çıkan çetelere meydan okumakta "büyük cesaret" gösterdiğini ve 1992'de sona eren 12 yıllık kanlı bir iç savaşın ardından El Salvador'un büyük bölümünün kontrolünü ele geçirdiğini iddia etti.

BAZILARI 12 YAŞINDA

Bağımsız anketler, olağanüstü halin ilan edilmesinden bu yana Başkan Bukele'ye desteğin arttığını gösteriyor. Ancak kampanyacılar, eleştirmenler ve uluslararası toplumun üyeleri, çarpıcı tutuklama dalgası, temel sivil özgürlüklerin askıya alınması ve yargı süreci ve çoğunlukla yoksul topluluklardan yüzlerce, muhtemelen binlerce masum vatandaşın gözaltına alınması konusunda derin şüpheler içinde.

El Diario de Hoy adlı yerel bir gazeteye göre, gözaltındayken en az 21 mahkum öldü ve bu kurbanların çoğunun işkenceye maruz kaldığı bildirildi. Gözaltına alınanlardan bazılarının 12 yaşında olduğu bildiriliyor. (Guardian)