Salgın döneminde insanların özgürce hareket edebilme olasılığı, anlaşmanın Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Kudüs'e yaptığı ziyaretle somut bir ivme kazandı. İsrailli mevkidaşı Netanyahu ile anlaşmayı imzaladıktan sonra lider, benzer anlaşmaların yakında çıkabileceğini öne sürdü.

NİSAN’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Geçtiğimiz ay diğer AB üyelerine aşı pasaportu konusunda baskı yapan Miçotakis, "İsrail ile yapacağımız şeyin, diğer ülkelerle yapabileceklerimizin bir deneme çalışması olmasını bekliyorum" dedi. Sevgililer Günü'nde Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, aynı anlaşmayı yapmak için İsrail'e uçtu. Anlaşmanın 1 Nisan'da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

ŞÜPHEYLE KARŞILANDI

Anastasiades, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile görüştükten sonra, "Dünya korona yüzünden kargaşa içindeyken, iki ülke arasındaki sıcak ilişkiler her zamankinden daha önemli" dedi ve "Sınırsız serbest dolaşımın yeniden başlaması, turizme bağımlı bir ülke olan Kıbrıs için büyük önem taşıyor" şeklinde ekledi. Miçotakis’in önerisi, başlangıçta, ayrımcılık olarak algılanabileceğinden korkan AB tarafından şüpheyle karşılandı.

KISITLAMALAR BİTECEK

3 ülke arasında yapılan anlaşmaya göre, AB onaylı bir corona virüs aşısı yaptırdıklarını kanıtlayabilen İsrail vatandaşları, seyahat yeniden başladığında Yunanistan veya Kıbrıs'a vardıklarında ne PCR testi ne de tecrite mecbur kalacaklar. Kıbrıs Rum Kesimi Ulaştırma Bakanı Yiannis Karousos verdiği demeçte, "Bu, iki ülke arasındaki bağlantıyı yeniden kurmanın ilk adımıdır’’ dedi.

340 BİN TURİST

Anlaşmayı "büyük bir başarı" olarak nitelendiren Kıbrıs'ın Turizm Bakan Yardımcısı Savvas Perdios, 2019'da 300 binden fazla İsrailli tatilcinin adaya uçtuğunu söyledi. 40 bin kişi de kruvaziyer gemileriyle gelmişti. Perdios, “İsrail turizm açısından bizim için en önemli pazarlardan biri ve bu anlaşma kesinlikle ekonomimizi artıracak” dedi. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com