Bosna Yüksek Temsilciler Dairesi (YTD) Eski Başkanı Valentin Inzko, ülkenin ceza kanununda yapılan değişiklikleri sunarak, soykırımın inkarı ve savaş suçlularının isimlendirilmesi de dahil olmak üzere yüceltilmesine beş yıla kadar hapis cezaları getirdi. 

YTD, Bosna'nın 1992-95 savaşını sona erdiren barış anlaşmasının uygulanmasını denetleyen en üst düzey uluslararası organdır. Çoğunluğu Müslüman olan Boşnaklar, Bosnalı Sırplar ve Hırvatlar arasındaki savaş sonrası etnik dengeyi ve uzlaşma çabalarını baltalayan kararları dayatma veya yetkilileri görevden alma yetkisine sahiptir. 

SIRPLAR KABUL ETMİYOR

Uluslararası Adalet Divanı ve Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna savaşı sırasında Srebrenitsa'da meydana gelen 8 binden fazla Boşnak Bosnalı Sırp cinayetini soykırım olarak ilan etti. Ancak Bosnalı Sırp yetkililer ve komşu Sırbistan, bunu kabul etmeyi reddetti.

Avusturyalı diplomat Inzko yaptığı açıklamada, “Nefret söylemi, savaş suçlularının yüceltilmesi ve revizyonizm veya soykırım ve savaş suçlarının açıkça inkar edilmesi, toplumların ortak geçmişleriyle yüzleşmelerini engelliyor, kurbanlar ve sevdikleri için yeni bir aşağılanma oluşturuyor, aynı zamanda adaletsizliği sürdürüp etnik gruplar arası ilişkileri baltalıyor’’ dedi. 

Inzko, Bosnalı politikacıların harekete geçmesi için yıllarca bekledikten sonra yetkilerini kullanmaya karar verdiğini söyledi. Diplomat, Bosnalı Sırp meclisinin hüküm giymiş üç savaş suçlusuna verilen nişanları geri çekmeyi reddetmesine atıfta bulundu. (Guardian)