CIA Direktörü William Burns yaptığı açıklamada, kurduğu Çin Misyon Merkezi'nin "kuruluşun tüm görev alanlarını kestiğini" söylerken, CIA'in endişesinin "tehdidin Çinlilerden değil, Çin hükümetinden geldiği" olduğunu belirtti.

TRUMP BİLE KURMAMIŞTI

Üst düzey bir CIA yetkilisi, Burns'ün Çin birimini oluşturmasını, ajansın Soğuk Savaş sırasında Rusya'ya sıkı sıkıya odaklanmasına ve 11 Eylül saldırılarından sonra terörle mücadeleye odaklanmasına benzetti. Eski Başkan Donald Trump ve yardımcılarının Çin'e yönelik sert saldırılarının ardından bile, ajans tarafından açıkça Çin'e odaklanan bu tür üst düzey bir birim daha önce kurulmamıştı.

Biden yönetiminin ilk aylarında, Pekin ile ilişkiler, insan hakları, Hong Kong ve Güney Çin Denizi gibi birçok konuda derin farklılıklar nedeniyle bozuldu. Ancak her iki ülkeden üst düzey yetkililer, iletişimi geliştirmek ve yıl sonuna kadar bir toplantı için zemin hazırlama planıyla bu hafta bir araya geldi. 

HAVANA SENDROMU ARAŞTIRILIYOR

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir yetkili, diğer ajans hamleleri arasında Trump yönetimi tarafından kurulan bir İran Misyon Merkezi'ni daha geniş bir Orta Doğu birimiyle birleştirmeyi ve Kore'ye odaklanan bir birimi daha geniş bir Doğu Asya-Pasifik birimiyle birleştirmeyi içerdiğini söyledi.

Burns, CIA'in ayrıca Baş Teknoloji Sorumlusu ve Ulusötesi ve Teknoloji Misyon Merkezi adlı yeni bir ofis için bir pozisyon oluşturduğunu söyledi. Üst düzey yetkili, bu birimin ajansın küresel sağlık, iklim değişikliği, insani felaketler ve yeni teknolojilerin neden olduğu aksama gibi konulara daha sıkı odaklanmasını sağlayacağını söyledi.

Ajans ayrıca, nitelikli çalışanları özel sektörde bir veya iki yıl boyunca "teknoloji araştırmacıları" olarak hizmet etmeye teşvik edecek bir program oluşturacak. Üst düzey yetkili, ajansın ayrıca, bazılarına "gerçek zarar teşhisi konan" çok sayıda diplomat ve CIA çalışanını etkileyen "Havana Sendromu" olarak bilinen gizemli hastalığa verilen yanıtları denetlemek için bir "olay hücresi" kurduğunu söyledi.

Reuters