Pelosi, Tayvan'ı ayrılıkçı bir eyalet olarak gören Pekin yönetiminden gelen bir dizi tehdide karşı bu hafta kendi kendini yöneten adayı ziyaret etti ve Çin, ziyareti büyük bir provokasyon olarak göreceği konusunda uyardı. Tayvan Boğazı'ndaki gerilimler kaynamaya devam ederken, yakın gelecekte Çin, Tayvan ve dünyanın geri kalanını ne bekliyor? İşte detaylar… 

ÇİN, PELOSİ'NİN TAYVAN ZİYARETİNE NASIL TEPKİ VERDİ?

Çin ordusu, Tayvan yakınlarında ortak hava ve deniz tatbikatları düzenlediklerini ve Tayvan'ın doğusundaki denizde konvansiyonel füze denemelerinin başlatıldığını duyurdu. Çin devlet medyasına göre, 6 tatbikattan üçü, Tayvan'ın kendi toprakları olduğunu iddia ettiği denizde olacak. Bugün başlayacak olan tatbikatlar öncesinde Tayvan, 27 Çin savaş uçağının hava savunma bölgesine girdiğini söyledi.

Tayvan hiçbir zaman Çin Halk Cumhuriyeti'nin bir parçası olmadı ve bağımsızlığını ilan etmesine gerek olmayan egemen bir ulus olduğunu söylüyor. Statükonun güvenliğini sağlamak istiyor ve bir çatışma istemiyor, ancak kendini savunacağını da söylüyor. Tayvan savunma bakanlığı, Çin'in planlanan tatbikatlarını Tayvan'ın hava ve deniz ablukası olarak nitelendirdi. 

Hint-Pasifik Savunma Politikası Uzmanı Blake Herzinger, “Ablukanın yasal bir savaş eylemi olduğu düşünüldüğünde bu büyük bir olay. Tayvan'a, olayları daha fazla alevlendirmenin zamanı olmadığının işaret edilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Bu hafta Tayvan da bir dizi siber saldırıya uğradı, ancak kimin sorumlu olduğu henüz belli değil. Tayvan'ın en büyük ticaret ortağı olan Çin de adadan bir dizi ithalatı askıya aldı.

ÇİN'İN ASKERİ TATBİKATLARI NE KADAR ENDİŞE VERİCİ?

Gerçek atış tatbikatları, bir ordunun gerçek savaşa en çok benzeyen koşullar altında görevleri yerine getirme yeteneğinin bir testidir. Bu durumda, Pekin adanın kontrolünü ele geçirmeye karar verirse, Çin'in Tayvan'a karşı kullanabileceği güç seviyesini göstermek için hayata geçirildi. Uzmanlar, ne ABD'nin ne de Çin'in tansiyonun savaşa tırmanması konusunda iştahı olmadığı konusunda hemfikir. Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün Yönetici Direktörü Justin Bassi'ye göre, Çin'in askeri tatbikatları muhtemelen ABD'den gelen gerilimi önlemek için kalibre edilecek. Herzinger, ABD'nin Çin'in "kırmızı çizgisi" olduğu için Tayvan'ın bağımsızlığına destek vermemek konusunda çok dikkatli davrandığını söyledi.

Kıdemli Çin Analisti Amanda Hsiao, Çin'in askeri tırmanışının endişe verici olmasına rağmen, bunun beklenmedik bir yanıt olmadığını söyledi. Çin'in Global Times gazetesinde yapılan haberde, tatbikatların Çin ordusunun "tüm adayı ablukaya alabilecek kapasitede olduğunu" göstermeyi amaçladığını söyledi.

DURUM DAHA ÖNCE BU KADAR GERGİN MİYDİ?

Tayvan Boğazı'nda en son 1995 yılında olmak üzere birkaç kriz yaşandı. Bu olay Tayvan Krizinin Üçüncü Boğazı olarak biliniyordu ve adanın ilk demokratik cumhurbaşkanlığı seçimlerini yapacağını duyurmasının ardından geldi. Çin, Tayvan limanlarından 35 mil uzakta füze fırlatmak da dahil olmak üzere aylarca süren askeri tatbikatlarla askeri gücünü esnetti.

ÇİN LİDERİ Xİ JİNPİNG NE YAPMAK İSTİYOR?

Xi, 2012'de iktidara geldiğinden beri, Tayvan ile yeniden birleşmenin gündeminin üst sıralarında olduğunu açıkça belirtti. Yine de bazı uzmanlar, Xi'nin Pelosi'nin ziyaretine verdiği yanıtın, Çin'deki iç meseleler kadar güç iddiasıyla ilgili olacağını söylüyor. Çin, protestoları kışkırtan gelişen bir mülk krizi ve katı sıfır Covid-19 politikası ve devam eden kilitlenmelerden kaynaklanan ekonomik yavaşlama ile boğuşuyor.

Avustralya'daki Lowy Enstitüsü'nden araştırma görevlisi Jennifer Hsu, "Pelosi'nin ziyareti söz konusu olduğunda, belki de Xi Jinping'in merceği iç meselelerden uzaklaştırması ve bir dikkat dağıtma yöntemi olarak dışarıya odaklanması için bir fırsat olabilir" dedi. (Guardian)