57 milyar dolar değerindeki Nio isimli bir şirket, elektrikli SUV'sini Norveç’in başkenti Oslo'da piyasaya sürdü. Şirketin değeri oldukça yüksek olmasına rağmen, bu yatırım şirketin Çin dışındaki ilk yatırımı oldu.

Kıtada otomobil satmaya başlayan veya satmayı planlayan birçok Avrupalının aşina olmadığı diğer markalar arasında Aiways, SAIC's, Dongfeng's VOYAH ve Great Wall's yer alıyor.

'BAŞARILI OLMANIN ÇOK ZOR OLDUĞU BİR PAZAR'

Ancak, ünlü markaların hakim olduğu kalabalık ve rekabetçi bir otomobil pazarı olan Avrupa, geçmişte Çinli otomobil üreticileri için zor olduğunu kanıtladı. Stratejik kaymalar yaptılar ve uzun süredir ucuz seri üretimle anılan Çin'in kalite konusunda rekabet edemediği algısıyla da mücadele ettiler.

Nio CEO'su William Li, Reuters'e verdiği demeçte, "başarılı olmanın çok zor olduğu" olgun bir pazarda başarıya giden uzun bir yol öngördüğünü söyledi. Milyarder girişimci, Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa'da "sağlam bir yer kazanmak" için on yıla ihtiyaç duyabileceğini söyledi. 

PAZARDAKİ ARAÇ İHTİYACI KARŞILANAMIYOR

Avrupa Birliği'nde elektrikli otomobil satışları geçen yıl iki katından fazla arttı ve bu yılın ilk yarısında yüzde 130 artarken, geleneksel üreticiler hala geniş araç serilerini yavaş yavaş elektrikliye kaydırıyor ancak taze kan ihtiyacı olan pazarı henüz araçlarıyla dolduramadılar.

Çinli elektrikli araç üreticisi Aiways'in dış operasyonlarını yöneten Alexander Klose, "Büyük otomobil üreticilerinin her birinin bir dizi araca sahip olduğu içten yanmalı motor modelleriyle karşılaştırırsanız, pazar henüz o kadar yoğun değil" dedi ve "İşte burada bir fırsatımız olduğunu düşünüyoruz" diye ekledi.

Kaynak: Reuters