Sanatsal çizgisi ve sigara içmesiyle tanınan son derece popüler bir hükümdar olan 82 yaşındaki Margrethe'nin kararı kendisinin verdiği söyleniyor. Başlangıçta Ocak ayında Danimarka tahtına katılımının 50. yıldönümünü kutlayacaktı, ancak pandemi nedeniyle kutlamalar önemli ölçüde azaltıldı. 

Bunun yerine bu hafta sonu ülke genelinde tam teşekküllü kutlamaların gerçekleşmesi bekleniyordu, ancak Perşembe günü Kraliçe Elizabeth'in ölümünün ardından kutlamalar azaltıldı. Danimarka basınında çıkan haberlere göre, saray kararın "Kraliçe'nin kendi isteği üzerine" alındığını söyledi.

‘EN UZUN SÜRE’ REKORU ONA GEÇTİ

Kral Charles III'e bir taziye mektubunda Margrethe, Kraliçe Elizabeth'i “Avrupa hükümdarları arasında yükselen bir figür ve hepimiz için büyük bir ilham kaynağı” olarak nitelendirdi. Danimarka gazetesi Berlingske, "Tahtta geçirdiği 50 yıl sonra, Kraliçe Margrethe, Kraliçe Elizabeth'in ölümünden sonra dünyanın en uzun süre hizmet veren hükümdarı oldu" dedi.

Margrethe, 14 Ocak 1972'de 31 yaşında kraliçe olarak taç giydi. Göreve geldiği zaman, Danimarkalıların sadece yüzde 45'i kraliyet ailesinden yanaydı ve modern bir demokraside tuttuğu yere itiraz ediyordu. Bugün nüfusun yüzde 80'inden fazlasının desteğine sahiptir. 2018 yılında eşini kaybeden Margrethe, kurumu modernize etmekle tanınır ve iki oğlunun soylu olmayanlarla evlenmesini teşvik ediyor. Skandaldan uzak ve politik olmadığı için övülüyor. (Guardian)