Büyük ölçüde tıbbi ve endüstriyel kenevire yönelik artan uluslararası talebin motive ettiği bu hareket, Kuzey Afrika ülkesini uzun zamandır uyuşturucu kaçakçılarının hakimiyetinde olan endüstriden kurtarıp devlet tarafından düzenlenmiş bir pazar yaratacak.

EĞLENCE AMAÇLI KULLANILAMAYACAK

Sayısız gecikmenin ardından Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan tasarı meclise sunulacak.

Ülkenin önemli partilerinden biri olan İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bazı üyeleri tasarıyı reddediyor, ancak başbakan da dahil olmak üzere diğerleri destekliyor.

Yasa hayata geçerse, Fas, bölgede veya Arap dünyasında uyuşturucuyu yasallaştıran birkaç ülkeden biri olacak. Eğlence amaçlı kullanım yasa dışı kalmaya devam edecek.

DÜZENLEYİCİ KURUM OLACAK

Fas, tekstil veya kağıt gibi tıbbi, kozmetik ve endüstriyel kullanımlar için kenevir ekimi, üretimi, işlenmesi ve pazarlanması zincirinin tamamı için bir düzenleyici çerçeve oluşturmaya çalışıyor. Tasarı, yasal kenevirin yasadışı faaliyetlerde kullanılmamasını sağlamak için bir kurum da oluşturacak.

BÜYÜK DÜŞÜŞ

Fas'ta yüzyıllardır kenevir yetiştirilmektedir. 2003 yılında öncelikle kuzey Rif bölgesinde olmak üzere 134 bin hektarlık bir alanı kaplamıştır. Hükümet rakamlarına göre, ekili alanların boyutu o zamandan beri hükümet tarafından 47 bin hektara kadar küçültüldü. (AP)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com