Küresel enerji izleme örgütünün yeni rakamları, büyük ekonomiler toparlanmaya başladıkça, fosil yakıt emisyonlarının yılın ikinci yarısında istikrarlı bir şekilde arttığını buldu. 2020’nin Aralık ayı itibarıyla, karbon emisyonları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 daha yüksekti.

2019’U REKOR YAPACAKTIK

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Genel Müdürü Dr. Fatih Birol, “2019'u küresel emisyonların son rekor yılı yapmak için tarihi fırsatımız var. Önümüzdeki birkaç ay içinde hükümetler temiz enerji politikalarını uygulamaya koymazlarsa, her zamanki halimize dönebiliriz. Bu, birkaç hükümetin birbiri ardına verdiği iddialı taahhütlerle tam bir tezat oluşturuyor" dedi.

AVRUPA İYİ GİDİYOR

Ajansın bölgeye göre aylık karbon emisyonlarını kaydetmeye yönelik raporu, çevresel ekonomik canlandırma paketleri uygulayan ülkeler arasında Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve Almanya gibi ülkeler bulunuyor. Bu arada, Çin, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya gibi yeşil ekonomik canlandırma önlemlerine en az katkıda bulunan ülkeler, ekonomilerinin yeniden açılmaya başlamasıyla geçen yılın ikinci yarısında yüksek karbon salınımı kaydetti.

TEK BÜYÜYEN EKONOMİ

Çin, salgından ve kısıtlamalardan çıkan ilk büyük ekonomiydi ve geçen yıl büyüyen tek büyük ekonomi oldu ama bu, geçtiğimiz yılın son ayındaki emisyonlarının 2019 Aralık’ındaki seviyelerden yüzde 7 daha yüksek çıkmasına neden oldu. Hindistan ve Brezilya'da Aralık ayı için kaydedilen aylık karbon emisyonlarının her ikisi de 2019'un sonundan yüzde 3 daha yüksekti. Geçen yıl Nisan ayında, Hindistan'ın emisyonlarının 2019'a göre yüzde 41 daha düşük olduğu ve Brezilya'nınki geçen yıla göre yüzde 23 daha düşük. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com