Hafta sonu mecliste hararetli bir tartışmanın ardından, yasak, ülke lideri Emmanuel Macron’un vatandaşların iklim anlaşmasını temel bir tavsiyelerinden biri kabul edildi.

4 SAATTEN İNDİRİLDİ

Macron tarafından kurulan iklim komisyonu, başlangıçta, dört saatten daha kısa bir alternatif direkt tren yolculuğunun mevcut olduğu varış noktaları arasındaki tüm uçuşların kaldırılmasını önermişti. 

Bu, belirli bölgelerden ve diğer havayolları gibi yerel ve uluslararası Covid-19 kısıtlamalarından kötü bir şekilde etkilenen Air France’dan gelen güçlü itirazların ardından iki buçuk saate indirildi.

Air France’ın CEO'su Benjamin Smith, havayolunun bu yıl sonuna kadar iç hat uçuşlarının sayısını yüzde 40 azaltmayı taahhüt ettiğini söyledi.

‘İŞ KAYIPLARI OLABİLİR’ UYARISI

İklim ve dayanıklılık tasarısının bir parçası olan tedbir, partiler arası muhalefete rağmen kabul edildi. 

Sosyalist milletvekili Joël Aviragnet, tedbirin "orantısız bir insan maliyeti" olacağını söyledi ve havayolu sektöründeki iş kayıpları konusunda uyardı. Yeşiller partisi de dahil olmak üzere diğer milletvekilleri, iklim sözleşmesinin tavsiyesinin sulandırılmasının önlemi anlamsız hale getirdiğinden şikayet ettiler.

İç hat uçuşlarının yasaklanmasının, dört saatten daha kısa bir direkt tren alternatifi olması durumunda, karbondioksit emisyonlarının azaltılması üzerinde “gerçek bir etkisi” olacağını ve seyahat sürelerini veya fiyatlarını olumsuz etkilemeyeceği söylendi.

DÜNYA YAKINDAN İZLİYOR

Fransa’nın yeni yasası diğer ülkeler tarafından yakından izleniyor. Avusturya’nın muhafazakar-yeşil hükümeti koalisyonu, geçtiğimiz Haziran ayında 350 kilometreden daha kısa uçuşlar için uçak biletlerine 30 avro vergi ve trenle üç saatten daha kısa sürede seyahat edilebilecek iç hat uçuşlarına yasak getirdi.

Bu arada Hollanda, Haziran 2013'ten bu yana kısa iç hat uçuşlarını yasaklamaya çalışıyor. 

2019'da Hollandalı milletvekilleri, Amsterdam'daki Schiphol Havalimanı ile Brüksel'deki Zaventem havalimanı arasında 150 mil uzaklıkta olan uçuşları yasaklamak için oy kullandı.

Ancak yasak, Avrupa komisyonu serbest dolaşım düzenlemelerini ihlal olarak görüldü ve uygulanmadı.

(Guardian, Çeviri: polemikhaber)