İsrail ve Gazze'deki Hamas arasında büyük ölçüde tutulan bir ateşkes ile İsrail, Pazartesi günü yerleşim bölgesinden ihracatın sınırlı bir şekilde yeniden başlamasına izin verdi.

‘’HAMMADDEMİZ TÜKENDİ’’

Ancak Pepsi Gaza'dan Hamam al-Yazeji, şirketin fabrikasının Pepsi, 7UP ve Mirinda soda üretmek için ihtiyaç duyduğu karbondioksit gazı ve şurup da dahil olmak üzere hammadde ithalatına yönelik sıkı önlemleri uygulamaya devam ettiğini söyledi.

Yazeji, "Dün hammaddemiz tamamen tükendi ve ne yazık ki fabrikayı kapatıp 250 işçiyi eve göndermek zorunda kaldık" dedi. 11 günlük çatışmadan önce, Pepsi Gaza'nın genellikle gerekli malzemeleri ithal etmesine izin verildiğini söyledi.

İsrail Savunma Bakanlığı’nın bir kolu olan COGAT, "Güvenlik durumu nedeniyle İsrail Devleti'nden Gazze Şeridi'ne endüstriyel hammadde ithalatı mümkün değil" dedi.COGAT, İsrail'in yakıt, gıda, ilaç ve tıbbi ekipman dahil olmak üzere Gazze'ye başka ithalatlara izin verdiğini söyledi.

1961’DEN BERİ KESİNTİSİZ ÇALIŞIYORDU

İsrail ve Mısır, Gazze sınırlarını sıkı bir şekilde kontrol ediyor ve kısıtlamaların Hamas'a ulaşan silahları durdurmak ve yerel olarak üretilmesini önlemek için gerekli olduğunu söylüyor.

Analistler, İsrail kısıtlamalarına devam edilirse Gazze’de bulunan diğer fabrikalarda da kapanmaların yaşanabileceğini söylüyor. BM verilerine göre imalat, Gazze'nin hizmet sektörünün hakim olduğu ekonomisinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor.

Pepsi fabrikası, Gazze merkezli Yazeji Meşrubat Şirketi'nin yerleşim bölgesinde 7UP ve diğer içecek türlerini üretme haklarını aldığı 1961'den beri kesintisiz olarak faaliyet gösteriyor.Şirket yetkilileri, Pazar günkü kapanıştan önce 60 yıllık operasyonları kutlamayı planlıyordu.

(Reuters)