Muafiyet, İskoçya'daki en büyük toprak sahiplerinden biri olan Kraliçe'nin, ülkede yenilenebilir enerji kullanarak binaları ısıtmak için boru hatlarının inşasını kolaylaştırmakla yükümlü olmayan tek kişi olduğu anlamına geliyor.

Avukatları, beş ay önce, Kraliçe'nin rızası olarak bilinen ve hükümdara mevzuatı önceden görme olanağı veren parlamento prosedürünü kullanarak, İskoçya hükümetinden muafiyet hakkını güvence altına aldı.

DEFALARCA YAPTI

Son aylarda Kraliçe'nin rızasına ilişkin bir dizi raporda, Guardian, Kraliçe'nin 1960'ların sonları ile 1980'ler arasında Birleşik Krallık mevzuatını özel çıkarlarına fayda sağlamak veya görüşlerini yansıtmak için bakanlarla lobi yapmak için yasa tasarılarına ayrıcalıklı erişimini defalarca kullandığını ortaya koydu.

İskoç Liberal Demokratları için bilgi edinme özgürlüğü yasalarını kullanan bir araştırmacı olan Lily Humphreys tarafından ortaya çıkarılan yeni belgeler, hükümdarın Şubat ayında parlamento sürecine müdahale etmek için İskoç mevzuatına özel erişimini nasıl kullandığını ortaya koyuyor.

KAMUOYUNDAKİ ÇİZGİSİYLE ÇELİŞİYOR

Bu hareket, kraliyet ailesinin iklim kriziyle mücadele konusundaki kamuoyu taahhüdüyle çelişiyor, Prens William kısa süre önce babası Charles'a emisyonları azaltmak ve gezegeni korumak için kampanyaya katıldı.

Sturgeon hükümeti, tasarıyı iklim acil durumuyla mücadele için önemli bir mevzuat parçası olarak müjdeledi. Isı ağları faturası olarak bilinen yasanın emisyonları azaltmaya ve yeşili arttırmaya yardımcı olacağını söyledi. 

Mevzuat, ayrı fosil yakıtlı kazanlardan ziyade yenilenebilir enerji kullanan ev ve işyerleri kümelerini ısıtmak için boru hatlarının inşasını mümkün kıldı.

(Guardian)