İngiltere, ABD ve İsrail, biri Britanyalı biri Rumen olmak üzere iki mürettebat üyesinin öldüğü saldırıdan İran'ı sorumlu tutuyor.

‘’KABUL EDİLEMEZ’’

İsrail ve İran arasındaki gerilim yüksek ve her biri düzenli olarak diğerini bölgedeki deniz taşımacılığını hedef almakla suçluyor. İran, son saldırının arkasında olduğu yönündeki suçlamaları temelsiz bularak reddetti.

Pazartesi günü İngiltere, İran büyükelçisini İngiliz hükümetinin "yasadışı saldırı" olarak adlandırdığı olay üzerine çağırdı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İran'ın "yaptıklarının sonuçlarıyla yüzleşmesi gerektiğini" söyledi ve olayı "ticari nakliyeye karşı kabul edilemez ve çirkin bir saldırı" olarak nitelendirdi.

İRAN: MACERAYA YER YOK

İran, İran'a yönelik suçlamaları protesto etmek için Tahran'daki İngiliz Maslahatgüzarı'nı çağırdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh, İran'ın ulusal çıkarlarını savunmaktan çekinmeyeceğini ve herhangi bir "olası maceracılığa" yanıt vereceğini söyledi.İran'ın sorumlu tutulduğu iddialarının "çelişkili, yanlış ve kışkırtıcı" olduğunu söyledi.

Hem ABD hem de İngiltere, Londra merkezli Zodiac Maritime şirketi tarafından yönetilen MT Mercer Street tankerine yapılan saldırıda bir drone kullanıldığını söyledi. Tanker Tanzanya'daki Darüsselam'dan kuzey Hint Okyanusu'nda Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gidiyordu.


(BBC)