İspanya'nın üç ana muhafazakar partisinden politikacılar, eleştirmenlerin protesto hakkını ihlal ettiğini ve ifade özgürlüğünü kısıtladığını söylediği 2015 Vatandaş Güvenliği Yasası'nda önerilen değişiklikleri protesto etmek için polis memurlarına katıldı.

CEZA VE TUTUKLU KALMA SÜRESİNE YENİ TARİFE

Yasa, yetkililerin polisin izinsiz görüntülerini dağıtan medya kuruluşlarına para cezası vermesine izin veriyor, gösterileri sıkı bir şekilde sınırlandırıyor ve faillere ağır para cezaları veriyor.İspanya'nın sol hükümeti, gösterilerde fotoğraf çekilmesinin veya polisin kayıtlarının tutulmasının artık ciddi bir suç olarak sınıflandırılmaması da dahil olmak üzere reformlar önerdi.

Değişikliklere göre, polis, memurlar tarafından ateşlenen plastik mermilerle çok sayıda kişinin ciddi şekilde yaralanmasının ardından protestolarda daha az zararlı malzeme kullanmak zorunda kalacak.Protestolarda tutuklanan zanlıların tutuklu kalma süresi altı saatten ikiye indirilecek ve cezalar, faillerin kazandığı parayla orantılı olacak.

‘DEMOKRASİMİZE ZARAR VERECEK’

Sivil Muhafız Subayı VanessaGonzalez, Reuters'e verdiği demeçte, "Ya mevcut yasayı olduğu gibi bırakmalılar ya da polis ve vatandaşlar için daha iyi hale getirmeliler" dedi. Aşırı sağcı Vox partisinden Ivan Espinosa de losMonteros, "Bu yasaya karşı güçlü bir muhalefet var. Bu, polisimize karşı ve bunun olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Ancak aşırı soldaki UnidasPodemosPartisi’nin Sözcüsü Isa Serra, İspanya'nın kuzeyindeki Cantabria'da düzenlediği mitingde yasanın "İspanyol demokrasisine çok fazla zarar verdiğini" söyledi.Organizatörler, Madrid'deki gösteriye 150 bin kişinin katıldığını, ancak hükümetin bu rakamı 20 bin olarak belirlediğini söyledi. (Reuters)