İsviçre parlamentosundaki bir komite, bir bankanın müşterileri hakkındaki bilgileri kamu yararına olsa bile ifşa etmeyi suç sayan 47. madde olarak bilinen bankacılık sırları yasasını değiştirecek teklifleri Cuma gününe kadar öne sürebilir.

Hamle, 47. maddenin uluslararası hukuku ve insan haklarını ihlal ettiğini söyleyen Birleşmiş Milletler Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü Irene Khan da dahil olmak üzere, yasayı yürürlükten kaldırmak için artan uluslararası baskının ortasında geldi. Konuyla ilgili olarak İsviçre hükümetine mektup yazan Khan, 47. maddeyle ilgili endişelerini önümüzdeki ay BM'nin İnsan Hakları Konseyi’ne iletmeyi planlıyor.

ORTAYA ÇIKAN BELGELER DÜNYAYI ŞOK ETMİŞTİ

Uluslararası medya kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum tarafından İsviçre'nin en büyük ikinci bankası olan Credit Suisse'e yönelik soruşturmada, 30 bin müşterinin verilerini içeren sızıntı, bankanın onlarca yıldır işkence, uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama, yolsuzluk ve diğer ciddi suçlara karışan kişilerin hesaplarını tuttuğunu ortaya koydu.

Bununla birlikte, İsviçre'nin bankacılık gizliliği yasaları, ‘Suisse Sırları’ projesi olarak bilinen soruşturmaya katılan gazetecilerin olası para cezaları ve hatta hapis cezası riskine girmesi anlamına geliyordu. Sonuç olarak İsviçre medyası bu araştırmalara katılamadı. 

Khan, Suisse Sırları konsorsiyumunda yer alan Tamedia ve Der Spiegel'den gazetecilere verdiği demeçte, "İsviçre'de bankacılık gizliliğinin kapsamlı bir şekilde korunması uluslararası hukuku ihlal ediyor" diyerek, İsviçre bankacılık gizliliği yasalarının, ifade ve basın özgürlüğünü güvence altına alan iki uluslararası sözleşmeyle - medeni ve siyasi haklara ilişkin uluslararası sözleşmenin 19. maddesi ve Avrupa insan hakları sözleşmesinin 10. maddesi - ile uyumlu olmadığını söyledi.

Khan, İsviçre hükümetinin "mali suçları ortaya çıkarabilecek bilgileri yayınlamanın neden üç yıla kadar hapisle cezalandırılması gerektiğini açıklamakta zorlandığını" da sözlerine ekledi. (BBC)