Iqaluit'in Baş İdari Yetkilisi Amy Elgersma, şehrin su depolarından birinden alınan numunelerin analizinde "yüksek seviyelerde çeşitli yakıt bileşenleri" bulunduğunu ve bunun muhtemelen dizel veya gazyağı olduğunu söyledi.

OHAL İLAN EDİLDİ

Kanada'nın Grönland sınırındaki en kuzeydeki bölgesi Nunavut'un başkenti Iqaluit sakinleri, hafta sonu suda yakıt kokuları olduğunu bildirdi, ancak kaynak net değildi.

Şehir, Salı gecesi olağanüstü hal ilan ederek, sakinlere şehir suyunu içme ve yemek pişirmek için kullanmayı bırakmalarını söyledi. Şehir, suyun kaynadıktan sonra bile güvenli olmayacağını söyledi. 

Yetkililer, yakıtın toprak veya yeraltı suyu kirliliğinden tanka girdiğinden şüpheleniyor. Nunavut'un Baş Sağlık Görevlisi Dr. Michael Patterson, "Şu anda sahip olduğumuz en iyi kanıt, uzun vadeli sağlık etkileri riskinin bu noktada bir endişe kaynağı olmadığını gösteriyor" dedi.  

TREADEAU VAADİNİ GERÇEKLEŞTİRMEDİ

Kanada, sınırları içinde dünyanın tatlı suyunun yüzde 20'sine sahip olmasına rağmen, ülke genelindeki 45 yerli topluluk şu anda sularını kullanmadan önce kaynatıyor. Kanada Yoksulluk Enstitüsü'ne göre, Kanada'nın yerli halkı ülkenin en yüksek yoksulluk oranlarını yaşıyor ve yüzde 25'inin yoksulluk içinde yaşadığı tahmin ediliyor.

Su, ilk olarak 2015 yılında seçilen ve tüm kaynar su tavsiyelerini beş yıl içinde sona erdirme vaadiyle seçilen Liberal Başbakan Justin Trudeau için tartışmalı bir konu. (Reuters)