91 yaşındaki Geelani'nin Çarşamba günü geç saatlerde gelen ölümü ve ardından Hintli yetkililer tarafından kamu hareketi ve iletişimine yönelik baskılar kargaşaya neden oldu. 

'SESSİZCE GÖMÜLDÜ'

Silahlı polisler ve askerler, zırhlı yelekler ve çevik kuvvet teçhizatı giyerek bölgenin ana şehri Srinagar'da sokaklarda devriye gezdi ve bölge sakinlerine evde kalmalarını emretti. Yetkililer, Cuma namazından sonra Hindistan karşıtı protestoları beklerken, jiletli teller, çelik barikatlar ve dikey olarak park edilmiş zırhlı araçlar şehirdeki sokakları ve yolları kapattı.

Oğlu Naseem Geelani, çeşitli rahatsızlıkları olan ve yıllarca ev hapsinde tutulan Geelani'nin, bedeninin herhangi bir aile üyesi olmadan Hint makamları tarafından sessizce gömüldüğünü söyledi. Polis yaptığı açıklamada Geelani'nin zorla gömüldüğünü yalanladı ve bunu "bazı kazanılmış çıkarlar" tarafından "temelsiz söylentiler" olarak nitelendirdi.

‘MEYDAN OKUMANIN SİMGESİYDİ’

Keşmir bölgesinin bir bölümünü yöneten Pakistan, Geelani'nin halka açık olmayan cenazesini kınadı. Geelani, Keşmir'in kendi kaderini tayin hakkı hareketine öncülük etti ve Keşmir'i Pakistan ile birleştirmenin sadık bir savunucusuydu. Keşmir ve ötesindeki birçokları için Hindistan'a karşı kalıcı bir meydan okuma simgesiydi. 

Keşmir, her ikisi de bölgeyi tam olarak talep eden, ancak yalnızca kısmen yöneten Hindistan ve Pakistan arasında uzun zamandır bir parlama noktası olmuştur. İsyancılar 1989'dan beri Hindistan yönetimine karşı savaşıyorlar.

Hindistan silahlı isyanı İslamabad'ın vekalet savaşı ve devlet destekli terörizm olarak tanımlıyor. Müslüman Keşmirlilerin çoğu bunu meşru bir özgürlük mücadelesi olarak görüyor ve isyancıların bölgenin ya Pakistan yönetimi altında ya da bağımsız bir ülke olarak birleştirilmesi hedefini destekliyor.

Bölge, dünyanın en ağır silahlanmış bölgelerinden biridir. Şiddetli çatışmalarda on binlerce sivil, isyancı ve hükümet gücü öldürüldü.

AP