NATO müttefikleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ender bir ziyarette bulunmasıyla kısa bir yakınlaşma yaşadı. Ancak ilişkiler o zamandan bu yana kötüleşti. 

‘TEKRAR TANIK OLABİLİRİZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinden sonra, Atina yönetimi yanıt olarak NATO, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e Erdoğan'ın "açıkça tehdit edici" ve "kışkırtıcı" açıklamalarını eleştiren mektuplar gönderdi. Mektuplarda, örgütlere Erdoğan'ın "Türk halkına Rum komşularına karşı kin, düşmanlık ve aşağılama aşıladığı" şeklindeki açıklamalarını kınamaları çağrısında bulunuldu.

Ukrayna'daki savaşa atıfta bulunulan mektuplarda, "Konunun ciddiyetini hafife alarak, kıtamızın başka bir yerinde şu anda ortaya çıkana benzer bir duruma tekrar tanık olma riskini alıyoruz" dedi.

Bazı analistler, söz savaşının Yunanistan ve Türkiye'nin çatışmanın eşiğinde olduğu 2020'deki gerilimlere döndürme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Atina'daki Güvenlik ve Savunma Analizi Enstitüsü'nün Çalışma Direktörü Zachariah Micha, Middle East Eye'a verdiği demeçte, "Burada dikey bir tırmanış var ve her an tehlikeli bir olay meydana gelebilir" dedi. 

'BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA'

Düşünce kuruluşu SETA'dan Murat Aslan, ilişkilerde aşağı yönlü sarmalın Yunanistan başbakanının Türkiye'ye silah satışlarına karşı lobi yaptığı Washington ziyaretiyle başladığını söyledi. Erdoğan, ziyaretin ardından Yunanistan ile tüm ikili görüşmeleri kesti. Aslan, "Erdoğan'ın yorumları, Türklerin Yunanlıların tutumundan ne kadar sıkıldığının ve bıktığının bir yansımasıdır" dedi. (Middle East Eye)