Najib Mikati'nin istifasını isteyen onlarca gösterici, evine taş attı ve polisle çatıştı.Mikati, "insanların çığlıklarını" anladığını ancak "kabul edilemez vandalizmi" kınadığını söyledi.

‘’ÖLÜLER DİKKATSİZ DEVLETİN KURBANIDIR’’

Ordu, patlamanın, askerlerin Akkar bölgesinde karaborsacılara ait ele geçirilen benzini dağıtması sırasında meydana geldiğini söyledi. Patlamanın nedeninin netlik kazanmadığı ancak o sırada tankın etrafında büyük bir kalabalık toplandığı belirtildi.

Bazı tanıkların kendisine patlamanın birinin çakmak kullandıktan sonra olduğunu söylediğini, ancak diğerlerinin ateş edildiğini iddia ettiğini söyledi. Mikati, "Ölüler dikkatsiz bir devletin kurbanlarıdır" diye ekledi.

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Hükümeti bir yıl önce Beyrut'taki yıkıcı patlamanın ardından istifa eden ancak siyasi çıkmaz nedeniyle değiştirilmeyen geçici Başbakan Hassan Diab, patlamayı "trajik bir felaket" olarak nitelendirdi ve ulusal yas ilan etti. Ordu, patlamaya yol açan koşulları araştırdığını ve tankın bulunduğu El-Tleil kasabasındaki arazinin sahibini tutukladığını söyledi. 

YAKIT KITLIĞI YAŞANIYOR

Modern zamanlarda dünyanın en kötü ekonomik krizlerinden birinin pençesinde olan Lübnan'da yakıt kıtlığı yaşanıyor. Para birimi son iki yılda çöktü ve enflasyonun hızla yükselmesine neden oldu ve nüfusun yarısından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Geçen hafta merkez bankası, azalan döviz rezervleri nedeniyle tek taraflı olarak akaryakıt sübvansiyonlarını sona erdirme kararı aldı. Hükümet hareketi kınadı ve akaryakıt fiyatlarının değişmemesi gerektiğini söyledi.Güvenlik güçleri, benzin istasyonlarında ve Akkar'daki gibi şahıslar tarafından istiflendiği iddia edilen akaryakıtları dağıtmaya başladı.

Lübnan'ın çoğu özel jeneratörlere dayanıyor ve yakıt kıtlığı birçok insana ve kuruma günde sadece iki saat elektrik hizmeti sunabiliyor. Pazar günkü patlamada yaralananları tedavi eden bazı hastaneler, düzenli yakıt tedariki olmadan kapanmak zorunda kalabilecekleri konusunda uyardı.

(BBC)