Ülkenin Enerji Bakanı Bolat Akchulakov gazetecilere verdiği demeçte, "Her zaman tercih edilen fiyat koridorunun varil başına 60-80 dolar olduğunu söyledik. Bugün fiyat 100 dolar. Bu nedenle aşırı ısınmayı önlemek için üretimi artırmamız gerekebilir" dedi. 

ENFLASYONUN ANA NEDENİ

Piyasa büyük ölçüde OPEC ülkelerinin üretimi sabit tutmasını veya hafif bir artışı tercih etmesini bekliyordu. ABD, OPEC liderleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni, yeniden canlanan talep ve Moskova'nın Ukrayna'yı işgaliyle yükselen fiyatları dizginlemeye yardımcı olmak için daha fazla petrol pompalama baskısı altına soktu.

ABD ve Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımları, her tür enerjinin fiyatlarının yükselmesine neden oldu ve bu da enflasyonun onlarca yılın en yüksek seviyelerine ulaşmasına ve merkez bankası faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. 

OPEC, son aylarda aylık yaklaşık 430 bin-650 bin varil/gün hedefleri doğrultusunda üretimi artırıyor ve daha büyük üretim artışlarına geçmeyi reddetti. Grup kaynakları, üyeler arasında daha fazla varil eklemek için yedek kapasite eksikliğinin yanı sıra daha geniş OPEC grubunun bir parçası olarak Rusya ile daha fazla işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

KRİTİK İKİ ÜLKE

Eylül ayına kadar, OPEC, pandeminin talebi düşürmesinin ardından 2020'de uyguladığı tüm rekor üretim kesintilerini sona erdirmeyi amaçlıyordu. Ancak Haziran ayına kadar OPEC, bazı üyelere uygulanan yaptırımlar ve diğerlerinin düşük yatırımları, üretimi artırma kabiliyetini sekteye uğrattığı için kotalarının günde neredeyse 3 milyon varil altındaydı. Sadece Suudi Arabistan ve BAE'nin üretimi artırmak için bir miktar yedek kapasiteye sahip olduğu düşünülüyor. (Reuters)