2012-15 yılları arasında Rusya, Ukrayna ve Avrasya için savunma bakan yardımcısı olarak görev yapan Evelyn Farkas, Defence One'da bir makale yayınladı ve burada Rusya'nın yakında Ukrayna'yı işgal etmesinin “olmama ihtimalinden çok daha yüksek” olduğunu iddia etti.

Obama yönetiminin eski yetkilisi, bu hafta Moskova ile Washington arasında gerçekleşecek diplomatik görüşmelerin muhtemelen başarısız olacağı ve ABD'nin şimdiden Rusya ile savaşa hazırlanması gerektiği konusunda ısrar etti.

‘UKARAYNA’DAN FAZLASINI KAYBEDERİZ’

Farkas'a göre, Rusya uluslararası hukuka uymuyor ve Moskova'nın yakın bağları olan komşu Kazakistan kitlesel protestolarla cesaretlendi. Bütün bunların, Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeyi planladığını her zamankinden daha olası hale getirdiğini iddia etti.

Farkas, “Rusya tekrar galip gelirse, sadece Ukrayna konusunda değil, o ülkenin sınırlarının çok ötesindeki küresel düzenin geleceği konusunda da bir krizde sıkışıp kalacağız. Güç elde eden Putin, hızlı hareket edecek, biraz toprak kapacak, kazanımlarını pekiştirecek ve 1991 öncesi tüm sınırları eski haline getirmek için uzun oyununda gözünü bir sonraki uydu devlete dikecek” şeklinde kaydetti.

KRİTİK ZAMANLAMA

Farkas'ın makalesi, ABD ve Rusya'dan üst düzey diplomatların, Moskova'nın Aralık ayında Washington'a sunduğu güvenlik önerilerini görüşmek üzere bu hafta Cenevre'de buluştuğu sırada geldi. Kremlin, ABD liderliğindeki askeri blok olan NATO'nun, Rusya ile sınırlarını paylaşan iki ülke olan Ukrayna ve Gürcistan'a yayılmayacağına dair yazılı garanti talep etti. Bu arada Amerikalı yetkililer, Ukrayna yakınlarında iddia edilen Rus askeri yığınağıyla ilgili endişelerini dile getirdiler ve NATO üyeliği konusunda herhangi bir söz vermeyeceklerini söylediler.

Görünen çıkmaza rağmen, her iki taraftan yetkililer, şansları varken müzakere etmeye istekli olduklarını belirttiler. Rusya defalarca Ukrayna'ya karşı saldırgan bir niyeti olduğunu reddetti ve ABD'yi Kiev'e silah ve askeri destek sağlayarak gerilimi körüklemekle suçladı. (RT)