Hızlı bir karşı saldırıda, Ukrayna kuvvetleri Harkov bölgesinde altı gün içinde 8 bin kilometrekareden fazla alanı ele geçirdiklerini söylüyor. Ancak Putin, acelesi olmadığını ve Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki taarruzun yolunda gittiğini söyledi. Ayrıca Rusya'nın şu ana kadar güçlerini tam olarak konuşlandırmadığını da kaydetti.

‘DAHA CİDDİ YANIT’ TEHDİDİ

Putin açıklamalarında, Ukrayna saldırılarının devam etmesi halinde "daha ciddi" bir yanıt vermekle tehdit ederek "Size hatırlatırım, Rus ordusunun tamamı savaşmıyor. Sadece profesyonel ordu savaşıyor" dedi. 

Şimdiye kadar Rusya, Ukrayna'ya resmen savaş ilan etmedi ve işgalini sadece "özel askeri operasyon" olarak nitelendirdi. Ancak Rusya'nın son kayıplarının ardından, bazı Kremlin yanlısı yorumcular daha fazla güç seferber edilmesi çağrısında bulundular. Yakın zamanda sızdırılan ve hükümlüleri özel bir askeri şirkete alma girişimini gösteren bir video, Rusya'nın savaşmaya istekli yeterli sayıda adam bulmakta zorlandığını gösteriyor.

‘SAVAŞIN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRİR’

Cuma günü ilerleyen saatlerde ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya kimyasal veya taktik nükleer silah kullanmaktan kaçınma çağrısını yineledi. CBS News ile yaptığı röportajda konuşan Biden, böyle bir eylemin "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana hiçbir şeye benzemeyen savaşın çehresini değiştireceğini" söyledi. Başkan Putin, ülkenin nükleer kuvvetlerini Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından "özel" alarma geçirdi. (BBC)