Volodymyr Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile konuştu ve ülkesinin Donbas bölgesinde uzun süredir devam eden çatışmayı durdurmak için NATO üyeliğine dikkat çekti.

ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKİCİ

Rusya, Ukrayna'nın kuzeyine ve doğusuna ve işgal altındaki Kırım'a konuşlandırılan asker sayısını önemli ölçüde artırdığı için, Ukrayna lideri son birkaç gün içinde ciddi bir diplomatik faaliyete girdi.

Rusya'nın askeri takviyedeki amacı belirsiz, ancak pek çok batılı analist, Joe Biden'ın gazetecilere Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in katil olduğunu düşündüğünü söylemesinin ardından, Moskova ile Washington arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde bu hamleden
endişe duyuyor.

Zelenskiy, Pazartesi ve Salı günü Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile İngiltere başbakanı Boris Johnson ile yaptığı görüşmelerde, NATO üyeliğine giden yol için benzer taleplerde bulundu. 

İngiltere ile yapılan çağrının ardından Ukrayna, müttefikleriyle birlikte ülkeyi bölgedeki “varlığını güçlendirmeye” çağırdı.

‘ARKANIZDAYIZ’ MESAJI

Zelenskiy Jens Stoltenberg'e, "NATO, Donbas'taki savaşı bitirmenin tek yoludur. 

Ukrayna'nın MAP [üyelik eylem planı] Rusya için gerçek bir sinyal olacak" dedi. Stoltenberg, Ukrayna lideriyle “Rusya’nın Ukrayna’daki ve çevresindeki askeri faaliyetlerine ilişkin ciddi endişelerini dile getirmek için” konuştuğunu tweetledi ve ittifakın “Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü sağlam bir şekilde desteklediğini” söyledi.

RUSYA: İŞE YARAMAYACAK

NATO kaynakları, ittifak üyelerinin Rusya'nın takviyesini tartıştığını ve durumu yakından izlemeye devam ettiğini söyledi. Ancak yetkililer, Ukrayna'nın üyeliğe kabul edilebilmesi için “iç reformlara odaklanması” ve “savunma yeteneklerini NATO standartlarına uygun olarak
geliştirmesi” gerektiğini de söyledi.

Rusya asker hareketlerini inkar etmedi ama “kimseyi tehdit etmediği” konusunda ısrar etti. 

Kremlin'in Sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin ihtilafı çözmede işe yaramayacağını söyledi.

(Guardian)