Birkaç fotoğraf ve metin ile kullanıcıların yüzlerinin farklı bir vücutta yer aldığı özellikle ünlüler ile değiştirilen videoların oluşturulabildiği deepfake teknolojisi son yıllarda giderek popüler hale geldi. Ancak bu teknolojinin yanlış kullanımı özellikle siyasi ve sosyal manipülasyonlar gibi ciddi sonuçlar doğuracak gibi duruyor. 

Et si les deepfakes marquaient le retour vers le réel ? - Actualitech

Çin merkezli önde gelen teknoloji şirketi Tencent, yan kuruluşu Tencent Cloud aracılığıyla deepfake videoları satmaya başladığı öğrenildi. 

Tencent Cloud'ın hizmetini kullanmak için deepfake videosunu yaptırmak istediğiniz kişinin en az üç dakikalık ve 100 cümlelik konuşmasına sahip olmanız gerekiyor. Daha sonra 24 saat içerisinde Tencent Cloud size o kişinin deepfake videosunu oluşturabiliyor. Hizmet hem Çince hem de İngilizce olarak kullanıcılara sunuluyor.

'DEEPFAKE' NASIL ANLAŞILIR?

Deepfake'leri çevreleyen tüm güven sorunlarıyla birlikte, bir deepfake’in nasıl tespit edileceği merak ediliyorsa işe aşağıdaki ipuçlarıyla başlanabilir:

Tom Cruise'un yer aldığı örneklerdeki gibi inandırıcı deepfake örnekleri hala çok fazla uzmanlık, çaba ve hatta bazen profesyonel bir oyuncu gerektiriyor. Dolandırıcılık için kullanılan sahtekarlıklar hala düşük kaliteli olma eğiliminde ve doğal olmayan dudak hareketleri, kötü işlenmiş saçlar, uyumsuz yüz şekilleri, çok az göz kırpma veya hiç kırpmama, ten rengi uyumsuzlukları gibi unsurlarla fark edilebiliyor. Giysilerin işlenmesindeki hatalar veya yüzün üzerinden geçen bir el de amatör bir deepfake çalışmasını ele verebiliyor.

Ünlü veya halka açık bir kişinin çılgın iddialar veya gerçek olamayacak kadar iyi teklifler yaptığına rastlanılırsa, video ikna edici olsa bile gerekli özen gösterilmeli ve bilgileri saygın kaynaklardan kontrol edilmelidir. Dolandırıcıların deepfake eksikliklerini gizlemek için videoları kasıtlı olarak kodlayabildiği unutulmamalıdır. Bu nedenle en iyi strateji videoya bakarak ipucu aramak değil, sağduyu ile gerçekleri kontrol etme becerilerini kullanmaktır.

Güvenilir bir güvenlik çözümü, yüksek kaliteli bir deepfake sahtekarlığının kullanıcıyı kötü amaçlı dosyaları veya programları indirmeye, şüpheli bağlantıları veya kimlik avı web sitelerini ziyaret etmeye ikna etmesi durumunda korunmada destek sağlayabilir.

Kaspersky Veri Bilimcisi Vladislav Tushkanov şunları söylüyor: "Deepfake, etkileri gerçekten kavrayabileceğimizden ve yönetebileceğimizden daha hızlı gelişen bir teknolojinin en iyi örneğini simgeliyor. Bu nedenle toplum olarak kişilere duyduğumuz güvene meydan okuyan yeni bir dezenformasyon aracı olarak algılanıyor.”