Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kamu kurumlarında görevli üst düzey yöneticilerin e-imzalarını kopyalayarak sahte belge düzenleyen bir şebekeye yönelik soruşturmasını tamamladı. İlk aşamada 134 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Soruşturmanın ikinci aşamasında ise 65 kişi hakkında yeni bir iddianame düzenlendi. Böylece, toplam 199 kişi hakkında dava açılmış oldu.
BTK, YÖK ve üniversite personelinin imzaları kopyalandı
Hazırlanan iddianamelerde, şüphelilerin hangi kurumların e-imzalarını kopyaladıkları detaylarıyla yer aldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı ve yardımcısı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Eğitim Öğretim Daire Başkanı, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile 15 farklı üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda görevli personelin e-imzalarının kopyalandığı tespit edildi.
Bu imzaların sahte diploma ve sürücü belgesi üretiminde kullanıldığı belirlendi.
Birleştirilen davada ilk duruşma 12 Eylül’de
İki ayrı iddianame, Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. Mahkeme, dosyaların birleştirilmesine karar verdi. Tüm sanıkların 12 Eylül 2025 tarihinde hakim karşısına çıkacağı bildirildi.
Ağır suçlamalar var
Şüpheliler hakkında şu suçlamalar yöneltildi:
-
“Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’a muhalefet”
-
“Elektronik sertifikalarda sahtekârlık”
-
“Bilişim sistemine girerek sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”
-
“Kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme”
Yeni gözaltılar gelebilir
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyaları ayrılan bazı şüphelilerle ilgili soruşturmanın sürdüğünü açıkladı. Bu nedenle, davaya eklenecek yeni sanıklarla birlikte şüpheli sayısının artabileceği ifade edildi.