Gündem

E-ticarette Türkiye’nin varlığı yurt dışına akıyor

Abone Ol

‘TÜRKİYE’NİN TRENDYOL’U’ DEĞİL, ÇİN’İN TRENDYOL’U  

Dünya’nın en değerli şirketlerinden birisi olan Alibaba, Türkiye’de kurulmuş olan Trendyol’un %75’ini 2018 yılında satın aldı. Daha sonra şirket içindeki paylarını %86’ya çıkardı. Şirket yeni yatırımlar alsa da hala çoğunluk hissesi Alibaba’nın elinde. Trendyol şirketi reklamlarında ‘Türkiye’nin Trendyol’u Türkiye’nin kalbinde’ sloganını kullanırken aslında sermayesinin ezici çoğunluğu Çinli Alibaba şirketine ait. 

ALİBABA’NIN SAHİBİ ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ ÜYESİ

Sputnik News’in haberine göre Alibaba’nın kurucusu Jack Ma'nın Çin Komünist Partisi'ne üye olduğu partinin gazetesinde duyuruldu ve ülkede geniş yankı uyandırdı. Çin Komünist Partisi sık sık Doğu Türkistanlılara yaptığı baskılarla ve asimilasyon politikalarıyla gündeme geliyor. Yeniden Eğitim Merkezleri adı altında hapis hayatı, zorlama ve Çin kültürü dayatması şeklinde gerçekleşen insan hakları ihlalleri nedeniyle başta Amerika ve İngiltere olmak üzere birçok ülke Çin’e ambargo uyguluyor. 

KÜÇÜK ESNAFIN İPİNİ ÇEKTİLER

Türkiye’de son yıllarda ayakta kalmaya çalışan küçük esnaflar, Dünya devi şirketin gücüyle baş edemiyor. Personel, kira, fatura, vergi, girdi maliyeti gibi birçok konudan mustarip olan esnafın karşısında 81 ile satış yapan ama mağazalarının hiçbiri fiziki olmayan Trendyol çıkıyor. Bazı esnaflar da Trendyol’dan satış yapmaya çalışıyor ama onlar da artan maliyetler nedeniyle kâr etmekte zorlanırken satışın %15’ini firmaya bırakmak zorunda kalıyor. Üstelik tüm sorumlulukları da üstlenerek. Mücadele edemeyip kepenk kapatan esnaflar Türkiye’nin işsizler ordusuna ekleniyor.