Eğitim-İş Sendikası İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Şenol Güzel, Yıldız Teknik Üniversitesi önünde yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’de üniversitelerin tarihinin en ağır kuşatması altında olduğunu söyledi. Güzel, “Bilimin, özgür düşüncenin, akademik liyakatin gasp edildiği bu tabloya karşı üniversitelerimizi kurtarmak için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
Güzel, yükseköğretimin ciddi bir ticarileşme ve siyasallaşma süreci yaşadığını vurgulayarak, “Üniversiteler bilim değil, rant üreten kurumlara dönüştürülüyor. Akademik kadrolar bilimsel liyakate göre değil, siyasi sadakate göre şekilleniyor. Gençlerimiz nitelikli eğitimden, akademisyenlerimiz özgür bilim üretme ortamından mahrum bırakılıyor” ifadelerini kullandı.
'APARTMAN ÜNİVERSİTELERİ, REKTÖRLÜKLE YANDAŞLIK'
Türkiye’de 208 üniversite bulunduğunu hatırlatan Güzel, bilimsel üretimin yerini itaat kültürünün aldığını belirtti. Birçok vakıf üniversitesinin kampüsü dahi olmadığını söyleyen Güzel, “Bu yapılar adeta ticarethane gibi işletiliyor, reklam bütçeleri AR-GE harcamalarını geçmiş durumda” dedi.
Rektör atamalarının Cumhurbaşkanı tarafından yapılmasını eleştiren Güzel, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen 56 üniversiteye anayasaya aykırı şekilde rektör atandığını ifade etti. Güzel, “Bu sadece anayasa ihlali değil, üniversite özerkliğine açık bir saldırıdır” diye konuştu.
'BÜTÇE VAR AMA ÜNİVERSİTEYE YOK'
2025 yılı için devlet üniversitelerine ayrılan bütçenin 487 milyar TL olduğunu belirten Güzel, bu miktarın üniversitelerin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Güzel, “Aynı yıl Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrılan bütçe 130 milyar TL. Bu tablo, ülkenin bilime değil itaate yatırım yaptığını açıkça göstermektedir” dedi.
'İDARİ PERSONEL VE ÖĞRENCİLER BASKI ALTINDA'
Üniversitelerdeki idari ve teknik personelin ayrımcılığa uğradığını, görevde yükselme sınavlarının düzensiz yapıldığını ifade eden Güzel, bu sınavların objektif kıstaslarla yılda en az iki kez yapılması gerektiğini belirtti. Öğrencilere yönelik baskılara da dikkati çeken Güzel, “Demokratik haklarını kullanan öğrenciler disiplin cezalarıyla, tutuklamalarla, yurtlardan uzaklaştırmalarla susturuluyor. Bu ülkenin en başarılı öğrencilerinin hak aradığı için cezalandırılması kabul edilemez” dedi.
'YÖK KALDIRILMALI, ÜNİVERSİTELER ÖZERK OLMALI'
Güzel, 12 Eylül darbesinin mirası olan YÖK’ün kaldırılması gerektiğini belirterek, “Üniversiteler, siyasi otoritelerden bağımsız, demokratik ve özgür eğitim kurumları olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Rektörler, üniversite bileşenlerinin ortak iradesiyle belirlenmelidir” çağrısında bulundu.
'HUKUKSUZLUKLARI YARGIYA TAŞIYACAĞIZ'
Eğitim-İş olarak üniversitelerin özgürlük ve özerklik mücadelesine destek vermeye devam edeceklerini vurgulayan Güzel, “Hukuksuzca yapılan tüm işlemleri yargıya taşıyacağız. Üniversitelerimizi kurtarmak için hep birlikte mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: ANKA