Dünyada havayollarının ticaret birliği olan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) başkanına göre, salgının neden olduğu krizi atlatmak için havayolu şirketlerinin 70-80 milyar dolarlık devlet desteğine ihtiyacı var.

Haziran ayında aşıların etkisi hissedilmeye başladıkça seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesini bekleyen sektörün hala ekstra fonlara ihtiyacı var. 

IATA rakamlarına göre, hükümetlerin seyahat kısıtlamaları ve yolcu güvenindeki büyük düşüş, küresel uçuş talebinin geçen yıl yaklaşık yüzde 60 düştüğü anlamına geliyordu. Bu, 2020'de 2019'da 4,5 milyar yolcu yerine
yaklaşık 1,8 milyar yolcunun uçtuğu anlamına geliyor.

HÜKÜMET DESTEK PAKETLERİ AYAKTA TUTTU

Kar marjlarının zaten zayıf olduğu bir sektörde bu, havayollarının 118 milyar dolar kaybettiği ve daha da kötüsü olacağı tahmin edildiği anlamına geliyor. 

Tüm havayolları bu kayıplara dayanamadı. IATA Başkanı, 35-40 havayolunun şimdiden iflas ettiğini söyledi. 

Bunların çoğu, pandeminin başlarında ortadan kaybolan daha küçük bölgesel taşıyıcılardır. Thai Airways ve South African Airways gibi diğer daha büyük şirketler, yalnızca hükümet destek programları sayesinde hayatta kaldı.

CEO: AŞI PASAPORTU ŞART

Qatar Havayolları’nın CEO'su Akbar Al-Baker, aşı pasaportu uygulamasının hayata geçmesinin yolcu sayısını artırmaya yardımcı olacağından umutlu. 

Al-Baker BBC'ye, "Herkesin bir uçağa binmek için bir aşı sertifikası vermesi gerekeceğine dair yeni bir norm olacağını düşünüyorum ve sadece bir uçağa binmek için değil, birçok ülke siz gelmeden önce aşı olmanızı isteyecektir’’ dedi.