Çin Halk Bankası (PBOC), 2014'ten beri dijital bir para birimi üzerinde çalışıyor ve hamleleri merkez bankaları ve politika yapıcılar arasındaki ilgiyi artırırken, kripto para birimlerinin yayılması, rakiplerin normal nakit paraya dönüşmesinin finans sektörünün çalışma şeklini değiştirebileceği hissine katkıda bulundu. PBOC, ülke çapında 11 şehirde tüketiciler ve işletmeler için bir deneme başlatarak sanal para birimi başlatan ilk büyük merkez bankası olma yolunda ilerledi.

Li, "En azından şimdilik e-yuan için motivasyon, öncelikle ülke içi kullanıma odaklanmaktır" dedi. 

Li, uluslararası “birlikte çalışabilirlik çok karmaşık bir konu ve henüz belirli bir çözüme ulaşmak için acele etmiyoruz, ancak uzun vadede sınır ötesi kullanım olabilir” diye konuştu.

‘’BÜYÜK BİR POTANSİYEL’’

Bank for International Settlements Genel Müdürü Agustin Carstens, döviz işlemlerini ve ödeme mutabakatını son derece verimli hale getirebilecekleri için dijital para birimlerinin sınır ötesi kullanımında büyük bir potansiyel olduğunu söyledi. 

Ülkelerin, farklı sistemleri uyumlu hale getirmek ve sistemler arasında bağlantı bağlantıları oluşturmak da dahil olmak üzere uluslararası birlikte çalışabilirliği sağlamanın çeşitli yollarını keşfedebileceğini söyledi.

‘’DOLARLA BAŞA ÇIKMAK ZOR’’

Bloomberg’den Asya FX Stratejisti Stephen Chiu, "Dijital yuan, Çin ile mal ve hizmetlerde ticaret yapma eğiliminde olan ortaklarla para politikası verimliliğine ve sınır ötesi kullanıma yardımcı olmak için bir araçtır. Dijital olsun ya da olmasın, ister ticaret anlaşması ister rezerv
para birimi olsun, doların hakimiyetini bozmak o kadar kolay değil" dedi.

(Al Jazeera, Çeviri:polemikhaber)