CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetlerindeki yüksek artış ve pandemi sürecinin neden olduğu sorunlarla boğuşan yetiştiricilerin, bir de yeni düzenlemeler  nedeniyle buzağı desteklemelerinden faydalanamayacak olmasının besicileri şaşkına çevirdiğini söyledi.

 
ASKIYA ÇIKAN DESTEKLEME LİSTESİ ÜRETİCİYİ ŞOKE ETTİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği kapsamında yürütülen 2020 yılına ait 2’inci dönem buzağı desteklemeleriyle ilgili  yapılan değerlendirmelerde desteklemelerden faydalanacak yetiştiricilere ait listenin de askıya çıktığını belirtti. 

BUZAĞI BAŞINA DESTEK VERİLECEKTİ AMA…

Askıya çıkan desteklemelere göre, çok sayıda yetiştiricinin buzağı desteğinden yararlanmadığı, bunun da verimliliği artırmak için Bakanlığın yayınladığı genelgenin dayanak alındığını ifade eden CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Besicilere verilen bilgiye göre, yüzlerce üretici güya üreme parametresine uygun olmayan koşullar nedeniyle bu desteklemelerden faydalanamıyor. 10 buzağısı olan bir yetiştirici ortalama 5 bin ila 7 bin lira arasında, 100 buzağısı olan bir yetiştirici ise 50 bin lira ila 70 bin lira arasındaki desteklemelerden faydalanamıyor. Buzağının doğum ve gün aralığıyla ilgili verilerdeki üreme parametresinin, geçen yıl yayımlanan Hayvancılık Destekleme ve Üreme Tebliğine uygun olmadığı belirtilerek zaten zor şartlar altında hayvancılık yapmaya çalışan üreticilere buzağı desteklemeleri ödenmemek suretiyle bir şok daha yaşatılıyor. Bu, hayvancılığın bitme noktasına getirildiği ülkemizde, yetiştiricilere vurulan büyük bir darbedir” ifadelerini kullandı. 

TEBLİĞDEKİ ŞARTLAR AĞIR

2020 yılı buzağı desteklemesinden; 120 gün yaşamış ve programlı aşıları tamamlanmış olan TÜRKVET ile e-ıslah veri tabanlarına kayıtlı 2020 yılı doğumlu buzağılar faydalandırılacağının açıklandığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Desteklemelerden faydalanmak isteyen yetiştiriciler soy kütüklerine göre Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığıyla il ve ilçe müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapmışlardı. Haziran ayında müracaatlar sona ermiş, desteklemelerden faydalanacak olan yetiştiricilere ait bilgiler askıya çıkmıştı. Ancak çok sayıda yetiştirici, 2020 yalında yayımlanan tebliğdeki ağır şartlar bahane edilerek destekten faydalandırılmadı” diye konuştu

Ömer Fethi  Gürer, “2020 /2.dönem buzağı desteklemeleri askıya çıktı ama üreme parametresi uygun değil diye  yüzlerce kişinin buzağı desteklemeleri iptal edildiği görüldü. Buzağıların analarında, 2020 yılında ilk doğumunu yapan düvelerin ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün, ineklerde ise destekleme yılı ile bir önceki buzağılaması arasındaki süre en fazla 450 gün olması isteniyor. Bu parametreler e-ıslah kayıtlarından, orada kayıtlı olmayan ineklerin ise e-ıslahta kayıtlı buzağılarından hesaplanıyor. İneklerin, TÜRKVET kayıtlarında bulunan, ancak e-ıslaha kayıt edilemeyen buzağıları hesaplamada dikkate alınmıyor.20/11/2019 tarihli ve 30954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği (Tebliğ No: 2019/54)’nin 4’ üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen üreme kriterleri, 1/9/2020 tarihinden önce doğan buzağılar ile embriyo transferi sonucu doğan buzağıları kapsamıyor. Son düzenleme ile oluşan yüzlerce besici mağduriyeti bir an önce giderilmelidir”  dedi.

YETİŞTİRİCİLER HAZIRLIKSIZ YAKALANDI 

Buzağıların zamanında küpeletilmesi, TÜRKVET ve e-ıslah kayıt sistemlerine kaydettirilmesi, programlı aşılama gibi işlemlerden yetiştiricilerin sorumlu tutulduğu tebliğde, önceki yıllarda olmayan uygulamaların  bu yıl hayata geçirilmesinin çok sayıda üreticiyi hazırlıksız yakaladığını belirten Gürer, “Zaten girdi maliyetleri çok yüksek, yem fiyatları almış başını gitmiş. Pandemi de sorunların tuzu biberi olmuş. Bu şartlar altında buzağı desteklemelerine güvenen üreticinin karşısına böyle bir sorun daha çıktı. Üreticilerin bu sorunların altından kalkması mümkün görünmüyor. Tebliğ ile ilgili parametrelerde esneklik sağlanarak buzağı desteklemelerinden faydalanamayan üreticiler için bir şans daha verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu

BUZAĞI SORUNU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde hayvancılık sektöründe en önemli sorunlardan biri  buzağı ölümlerinin yüksek olması. Geçmişte doğum yapan inek için destek veriliyordu. Bu destek buzağı desteği olarak değiştirildi. Buzağı en az 4 ay yaşarsa hayvan sahibi destek alabiliyor.2020 yılında buzağı desteklerinde yeni düzenleme yapıldı. Çok sayıda besici bu düzenlemeden habersiz. Bakanlık ise verim artırmak amaçlı düzenleme yapıldığını belirtiyor. Ancak bu durumda buzağı desteği bekleyen hayvan sahibi mağdur oluyor. Küpe için Bakanlığın her yere zamanında yetişememesi küpeleme işleminin bir kaç ay sarkmasına da neden oluyor. Sonuçta 2020 yılına kadar verilen destek bu sefer verilmedi ve besiciyi şok etti. Bakanlık bir an önce eski uygulamaya geri dönmelidir” diye konuştu.